Gemiste lay ups kosten The Hague Royals overwinning in Amsterdam

Maar liefst acht open lay ups missen in een wedstrijd. Dan kun je haast nooit winnen. Toch lukte dat nog bijna tegen Apollo Amsterdam, maar uiteindelijk trokken de Amsterdammers toch aan het langste eind : 82 – 79.

Het was in meerdere opzichten een atypische wedstrijd van de Royals. Ten eerste kwamen dragende spelers Eric Kibi en Deividas Kumelis aanvankelijk helemaal niet uit de verf. De laatste werd zelfs na een paar minuten gewisseld  na een aantal mislukte passes. Dus was het aan Alhassan Barrie om de eerste Haagse punten te maken, vijf stuks. Vervolgens gebeurde er ook iets positiefs dat de hele wedstrijd zou blijven. Het normaal zwakke onderdeel van de Hagenaars, de driepunters, werd dit keer een wapen. Ze zorgden ervoor dat Den Haag , zij het op kleine afstand , bij kon blijven in de eerste periode.

Jens te Velde en Laurens Yperlaan vallen sterk in

Nadat de eerste periode met een kleine voorsprong, 21-18 voor de Amsterdammers was bleef het ook in het tweede kwart ongemeen spannend. Met name de jongelingen te Velde en Yperlaan lieten zich gelden met driepunters en steals. Laurens Yperlaan zou zelfs zijn eerste double score game neerzetten. De twee teams ontliepen elkaar niet veel en wisselden geslaagde acties af met verbazingwekkende missers. Vooral de lay up vormde een groot probleem voor de aanvallers van The Royals, iets wat je toch leert als beginnend basketballer.  Gelukkig was ook Amsterdam niet al te schotvast, zodat de teams ook bij de rust vlak bij elkaar bleven: 46 – 41.

Na de thee waren The Hague Royals – in tegenstelling tot afgelopen donderdag tegen Almere – het even helemaal kwijt. Apollo maakt daar gretig gebruik van en liep uit naar een voorsprong van elf punten. Maar dit was gen wedstrijd om makkelijk weg te blijven. Dit keer was het Apollo dat de ballen weggooiden en The Royals konden zich weer oprichten. Kumelis had zijn draai gevonden en Yperlaan scoorde belangrijke punten. Door een drietje van Pjotr Panduro verscheen de tussenstand 63-60 op het bord bij de wissel naar het laatste kwart.

Zinderend slot maar zoon wint van vader

In die laatste periode gebeurde er van alles dat basketball zo’n enerverende sport maakt. Het was niet altijd even goed, soms zelfs kolderiek, maar er werd met passie gestreden voor de winst. Precies momenten waarop Eric Kibi tot zijn recht komt. Hij vocht verbeten duels uit onder beide baskets en verdiende zowel punten als vrije worpen. Laat dat nou net niet het sterkste onderdeel zijn van zijn spel. En ook Kumelis faalde weer een paar keer van de drie meterlijn.  Daar tegenover stonden steals en driepunters. Het bleef bloedstollend spannend tot de laatste minuut waarin Apollo Amsterdam uiteindelijk kon doordrukken en coach  Bert Samson zijn bij Amsterdam spelende zoon Chip moest feliciteren. Maar als maar een paar van  de lay ups erin waren gegaan was dat andersom geweest.

Redactie: Ruud van de Graaf

Foto: Sportshoots.nl