Kumelis schrijft met wervelende show Haagse basketball geschiedenis

Wat als er publiek was geweest in de Haagse Sportcampus? Dan hadden ze de tent afgebroken en was het nog lang prettig onrustig geweest in het Zuiderpark. The Hague Royals maakten er – alweer – een thriller van tegen het Limburgse BAL, met één verschil, een happy end: 77-76. Maar vooral was het de wedstrijd van één man. De Litouwse point guard maakte er een one man show van met onnavolgbare assists en vooral een dodelijke doeltreffendheid. Uiteindelijk bleef de puntenteller op 42 staan, een Haags record waar nog lang over zal worden gesproken.

Een paar maanden geleden nog speelde de Limburgse Basketbal Academie de Royals helemaal zoek met een driepunt festival. Het verschil was toen 35 punten. Coach Bert Samson had zijn mannen dan ook met een andere tactiek het veld op gestuurd: geen zoneverdediging maar een agressieve man to man met veel wissels om de spelers niet teveel aft e matten. Gelijk aan het begin betaalde deze tactiek zich uit met een bliksemstart. Eric Kibi met een twee- en Deividas Kumelis met een driepunter en het stond gelijk 5-0. De Limburgse schutters werden gelijk aangepakt en konden moeilijk de ruimte vinden voor hun schoten.

  • The Hague Royals

Snelle fouten helpen de Royals

Bovendien liep hun gevaarlijke center Wilson tegen twee snelle fouten aan en moest gewisseld worden. Bij 12-4 hadden de Royals een gat geslagen en BAL moest het  hele verdere kwart forceren om de achterstand in te halen. Hun voornaamste taak was Kumelis afstoppen die van warm naar hot werd en van hot naar niet te stoppen. Wel lieten de Limburgers af en toe hun klasse zien en slaagden er in net voor het einde van het kwart naast de Royals te komen, 18-18.

In het begin van het tweede kwart leek het er op dat BAL zou doordrukken . Bij 25-30 hadden zij hun grootste voorsprong, maar de Haagse formatie gaf niet op, integendeel. Iedere speler gaf alles en Kumelis zorgde eigenhandig voor de rest. Coach Samson bleef bovendien gedurfd wisselen en gaf zijn bankspelers veel speeltijd,  zodat de spelers van  BAL nooit lekker in hun spel konden komen met telkens een andere tegenstander. Het was werken voor de punten en de Hagenaars werkten telkens minstens net zo hard.

Bij de rust leidden de Royals door een paar geslaagde acties van Tim Troussel en de toen al 20 punten van Kumelis met 36-33. Maar weer liepen de bezoekers met mooi uitgespeelde aanvallen maar ook door een aantal scheidsrechterlijke beslissingen die in het nadeel van de Royals uitvielen weg tot 40 – 46. Maar er stond vanmiddag geen maat op de Haagse strijdlust . De ploeg bleef knokken en dit keer was het Alhassan Barrie die met een paar belangrijke scores zijn ploeg in de race hield. En natuurlijk ook Deividas Kumelis. Combinatie, one on one, driepunters, alles lukte en de onzekerheid sloop er in bij de tegenstanders.

Een happy Litouws end

Met minimaal verschil, 55-54 ging het laatste kwart in . Déjà  Vus op de tribune bij de vaste volgers. Zouden de Royals het weer in de laatste minuten weggooien? De foutenlast begon te wegen en leverde vrije worpen op voor de Limburgers. Weer namen zij de leiding, 61-64, maar het antwoord was weer van Kumelis …. Boem … driepunter. Gelijk en daarna nog eens, telkens achter en door Kumelis terug. De laatste twee minuten waren bijna ondragelijk. Laurence Yperlaan moest het veld verlaten na een door hemzelf fel betwiste tweede opzettelijke fout en ook de Limburgse sterkhouder Wilson moest het veld met 5 fouten verlaten. 74 -76 met nog 23 seconden te gaan. Samson riep zijn mannen toe voor de driepunter te gaan met de ingebracht Jens te Velde. De seconden verstreken en Kumelis nam nog maar eens alle verantwoordelijkheid in handen met een verre poging-  in de zoemer. Ringloos raak en 77-76. Iedereen op de banken en de spelers door het dolle heen. Basketball geschiedenis in Den Haag. One for all was nooit zo treffend als vanmiddag. Die one was Deividas Kumelis met het onwaarschijnlijke record van 42 punten. En de all for one was het team dat door karakter te tonen voor de sensatie in de Elite B League zorgde.

Redactie: Ruud van de Graaf

Foto’s: Sportshoots.nl