Wielerfans vinden Haagse coureur Ide Schelling ‘groeibriljantje’

Zondag is het dan eindelijk zover. De hoogmis van het Nederlandse wielrennen, de Amstel Gold Race, gaat na een jaar absentie vanwege de pandemie, van start op de Rijksweg in het Zuid-Limburgse Vilt. Een onthoofd Amstel weliswaar, met twaalf lokale rondjes en een finaleronde, uiteraard zonder publiek en zonder Mathieu van der Poel. Maar wel met klasbakken als Wout van Aert, Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang, component van de nieuwe talentvolle lichting Deense wielrenners, aan de start.

Hagenaar
Nederlandse wielerliefhebbers zullen zondag vooral oog hebben voor het presteren van de in Den Haag geboren en getogen Ide Schelling (23), tweedejaars neoprof bij het Duitse Bora-hansgrohe. Afgelopen woensdag presteerde ‘de lachende renner’ (vanwege zijn immer aanwezig grijns op het gezicht, red), met een vierde plek beste Nederlander, meer dan uitstekend in de Brabantse Pijl.

Groeibriljant
De opvallende prestatie van ‘knecht’ Schelling is in wielerkringen niet onopgemerkt gebleven. De wielerliefhebbers komen op social media en de wielervakbladen woorden te kort om de goede prestatie van Schelling in de Brabantse Pijl, maar ook eerder tijdens de Ronde van het Baskenland, te bejubelen. Zij zien in Schelling een ‘veelbelovende’ renner die nu al ‘de nieuwe Mollema’ wordt genoemd. De Hagenaar wordt door de wielerfans ook regelmatig getypeerd als ‘een mooie coureur’, en menigeen ziet al een plekje voor hem weggelegd in de selectie van de Nederlandse ploeg voor de komende wereldkampioenschappen in september in België. “Een groeibriljant” zo typeert een enthousiaste lezer van het wielermagazine ‘In de leiderstrui’ Schelling om vervolgens te eindigen met de positieve woorden “een leuke gozer, waar we nog veel van kunnen verwachten, een aanwinst voor het wielerpeloton”.

Heuvels
Of wij zondag in het Limburgse heuvelland, waar hij zich zo goed in thuis voelt, weer een topprestatie van het Haags blufgozertje kunnen verwachten is nog maar de vraag. In zijn rol van knecht komt hij niet voor op de lijst van favorieten voor de eindzege in deze enige Nederlandse UCI wielerklassieker. Toch zal het inmiddels niemand meer verbazen dat, indien hij van zijn teamleiding een rol als ‘vrijbuiter’ krijgt, hij zondag ook in eigen land weer hoge ogen kan gaan gooien.

Door: Peter Petit