Strand van Scheveningen decor OKT Beachvolleybal


De keuze voor de organisatie van de CEV Continental Cup Finals die gelden als het Europese olympisch kwalificatietoernooi is op Nederland gevallen. Nadat het toernooi vorig jaar in Eindhoven vanwege de coronapandemie geen doorgang kon vinden is de Nevobo samen met de Europese bond CEV en wereldvolleybalbond FIVB op zoek gegaan naar een alternatief. Evenementenbureau Sportworx, bekend van King of the Court, zal het toernooi van 23 tot en met 26 juni op het strand van Scheveningen organiseren.

De Continental Cup Beachvolleybal bestaat uit twee voorrondes (mei-juni 2019 en mei 2021) en de Finals. Nederland mag als organisator van de Finals de voorrondes overslaan en automatisch meedoen bij de mannen en de vrouwen.

Aan de Finals in Scheveningen doen 16 landen per gender mee, die strijden om 1 beschikbaar ticket voor hun land. De Continental Cup wordt gespeeld met twee teams per land, en is qua opzet bijvoorbeeld te vergelijken met de recente Nations Clash in het beachvolleybal en de Davis Cup / Fed Cup in het tennis. Alleen teams die zich nog niet hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio mogen hun land vertegenwoordigen.

De voorgaande twee edities van de Continental Cup Finals waren ongekend spannend tot het laatste duel. In 2016 slaagde Nederland erin het vrouwentoernooi te winnen, en dat betekende dat Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Olympisch kwalificatiesysteem beachvolleybal
Aan de Olympisch Spelen van Tokio 2020, die van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 worden gehouden, kunnen maximaal vier Nederlandse teams deelnemen, twee mannen- en twee vrouwenteams. In totaal doen in Tokio 24 teams per gender mee. Er zijn vier mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen:

-Door wereldkampioen te worden op het WK Beachvolleybal in Hamburg (28 juni t/m 7 juli 2019)
-Door een van de twee tickets te veroveren op het intercontinentale OKT Beachvolleybal in China (18 t/m 22 september 2019)
-Door op 14 juni 2021 in de geschoonde top 15 van de olympische wereldranglijst te staan
-Door het winnen van de Continental Cup Finals (23 t/m 26 juni 2021 in Scheveningen)

De eerste twee mogelijkheden werden door de Nederlandse teams niet benut, al waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op het OKT in China (mogelijkheid 2) dicht bij een ticket. De Nederlanders verloren in de finale van het Italiaanse duo Nicolai / Lupo.

Nederland wil graag opnieuw het maximale aantal van vier beachvolleybalteams afvaardigen naar de Olympische Spelen, net als in 2016. De geschiedenis heeft geleerd dat het laatste kwalificatietoernooi vaak van belang is om dit doel te bereiken. Door het organiseren van de Continental Cup Finals op eigen bodem, krijgen de Nederlandse teams een optimale kans om zich te kwalificeren.

Reactie Peter Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo):“Het is geweldig dat we erin geslaagd zijn het OKT opnieuw in Nederland te organiseren. Er is hard gewerkt om na het niet doorgaan van het de Continental Cup Finals vorig jaar dit bijzondere evenement toch in Nederland te laten plaatsvinden. We draaien met het beachvolleybal bij zowel de mannen als vrouwen al jaren mee in de wereldtop. Om dan het OKT te mogen hosten is een unieke kans, waarvoor geen betere plek te bedenken is dan het strand in Scheveningen. We kijken uit naar een prachtige strijd om tickets voor Tokio.”

Reactie Wethouder Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs, Sport, Buitenruimte Den Haag: “Ik ben ontzettend trots op de jarenlange samenwerking die Den Haag heeft met de Nevobo om de beachvolleybalsport in Den Haag verder te professionaliseren en zowel de sport als de stad op de kaart te zetten met mooie evenementen. Al jarenlang is Den Haag een vast onderdeel op de kalender voor internationale beachvolleybalevenementen met als absolute eyecatchers het WK Beachvolleybal in 2015 op de Hofvijver en het EK Beachvolleybal 2018 bij Sportcampus Zuiderpark, wat tevens de thuislocatie is voor Beachvolleybal Team Nederland. Geweldig dat we nu ook gaststad mogen zijn van de CEV Continental Cup Finals en onze topsporters in hun eigen stad mogen gaan strijden voor de laatste tickets van de Olympische Spelen in Tokio en we ons wederom op de kaart kunnen zetten als dé beachvolleybalhoofdstad van Nederland. Helaas zitten we momenteel in moeilijke tijden en is het nog afwachten wat er tegen die tijd wel en niet mogelijk is met publiek bij deze topsportwedstrijden. Of het nu live op het sportstrand is of live op tv, ik ben blij dat we weer kunnen gaan genieten van onze toppers en ze ons kunnen blijven inspireren met hun topprestaties.”