Nederlandse beachvolleybal vrouwen winnen een extra Olympisch ticket

De Nederlandse vrouwen hebben zich ten koste van Rusland geplaatst voor de Olympische spelen volgende maand in Tokio. De Nederlandse mannen konden helaas het ticket niet veroveren, Zwitserland was in de finale net te sterk.

De Nederlandse duo bij de vrouwen de eerste wedstrijd mocht spelen waren Van Iersel en Ypma. De Nederlandse dames begonnen onrustig aan de wedstrijd al bleef de eerste set lang gelijk op gaan. Aan het einde van de set namen de Russische vrouwen de overhand en trokken de eerste set naar zich toe.

In de tweede set namen de Russische vrouwen vroeg een voorsprong. Omdat Van Iersel en Ypma niet door de verdediging van de Russische vrouwen kon komen wisten zij deze achterstand niet meer goedmaken en verloren de Nederlandse vrouwen hun eerste wedstrijd met 18-21 en 15-21.

Hoe anders ging het in de tweede wedstrijd. Het Nederlandse team met de jonge Schoon en Stam konden de druk die op deze wedstrijd zat vanaf het eerste moment omzetten in heel goed volleybal. De Russinnen kregen geen vat op het mooie spel van de Nederlandse vrouwen. Met 21-14 en 21-13 was het een relatief eenvoudige overwinning en werd de Golden match afgedwongen.

Na een onweersbui waardoor de mannenwedstrijden iets later zou beginnen begonnen de mannen ook aan hun finale.

Boermans en De Groot begonnen de eerste wedstrijd in deze finale. De Zwitserse mannen liepen in de eerste set langzaam uit naar 4 punten verschil wat de Zwitserse mannen langzaam konden uitbouwen. Al ging het block van Boermans aan het einde van de set wel steeds beter lopen.

De tweede set was een ware triller waar het volledig gelijk op ging. Na setpoint en matchpoint wonnen de Zwitserse mannen toch de tweede set en daarmee de wedstrijd met 15-21 en 20-22.

In de tweede wedstrijd schoten Varenhorst en Penninga uit de startblokken. De mannen uit Zwitserland konden het tempo goed volgen maar uiteindelijk was het Nederland dat aan het langste eind trok en de eerste set met 21-18 naar zich toe wist te trekken. Hierna was de weerstand van de Zwitserse mannen gebroken en won Nederland deze relatief makkelijk met 21-13.

Omdat alle landen een wedstijd hadden gewonnen was er voor zowel bij de mannen als vrouwen een golden match nodig om te beslissen welk land naar de Olympische spelen zou mogen.

De dames Schoon en Stam mocht de golden match gaan spelen. In deze wedstrijd schoten de dames uit de startblokken, waar de Russische vrouwen zonder overtuiging begonnen. Hierdoor wonnen de Nederlandse vrouwen met veel overtuiging de eerste set.

In de twee set namen de Russische vrouwen een snelle voorsprong die ze de hele set vast konden houden. Hierdoor gingen de vrouwen uit Rusland geloven dat er een overwinning in zat. Waardoor de Russische vrouwen ook in de derde set een snelle voorsprong van 4 punten hadden. Lang leek het dat de Russische vrouwen deze voorsprong vast konden houden maar door een hele mooie service reeks wist Nederland dit om te draaien. Na een slot met veel emotie gingen de Nederlandse vrouwen er met de overwinning en het hierbij behorende ticket aan de haal.

Vathorst en Penninga mochten de golden match van de mannen voor hun rekening nemen.

In de eerste set namen de Zwitserse mannen vroeg in de set een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. In de tweede set was het hetzelfde, met dat verschil dat het dit keer de mannen uit Nederland waren die op voorsprong kwamen en het niet meer uit handen gaven.

De derde set was zoals een set bedoeld is in een finale en een golden match. De Zwitserse mannen begonnen erg sterk en namen al snel een voorsprong. Vathorst en Peppinga wisten goed terug te komen maar in de laatste paar punten wisten de mannen uit Zwitserland aan het langste eind te trekken en daarmee met sets van 16-21, 21-15 en 12–15 het ticket voor Tokio in de wacht te slepen.

Al met al was het een mooie week voor het beachvolleybal en heeft Den Haag zich van zijn beste kant laten zien. De Zwitserse mannen en de Nederlandse vrouwen hebben het ticket kunnen veroveren.

Zondag om 15:00 zal er een wedstrijd tussen de twee Nederlandse vrouwenteams zijn, de winnaar van dit duel kan echt de tickets naar Tokio gaan boeken.

Redactie en foto’s: Erik de Kleijn