Nederlandse hockeyers starten met nederlaag tegen wereldkampioen

De Nederlandse hockeyers zijn het olympische toernooi in Tokio begonnen met een 3-1 nederlaag tegen België. Tegen de wereldkampioen namen de Oranje mannen nog wel een voorsprong door een wonderschone treffer van Jeroen Hertzberger. Toen al hadden de Belgen het betere van het spel, maar wisten dit niet uit te drukken in doelpunten.

De Belgen en met name Alexander Hendrickx (hattrick) hadden aan vijf minuten voldoende om het elftal van coach Max Caldas op de knieën te krijgen: 3-1. Het spel van Nederland, dat uitkwam met HGC’er Seve van Ass (hoofdfoto) en oud-HGC’er Jorrit Croon, bleef ondermaats. Opvallend was het feit dat de Oranje aanvoerder voor vijf minuten het veld moest verlaten omdat Nederland op een gegeven moment met twaalf man in het veld stond.

Tabeling
Het badmintonduo Selena Piek en Robin Tabeling (foto hieronder), in de competitie soms uitkomend voor het Haagse DKC, heeft in de eerste groepswedstrijd met 21-16,15-21,11-21 verloren van de Zuid-Koreanen Seo Seung-jae en Chae Yu-jung). De Nederlanders hadden een prima start, maar gaandeweg het duel kwamen het initiatief en de punten aan Koreaanse kant. Zondag speelt het Oranje duo tegen wereldkampioen Zheng/Huang uit China. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de kwartfinales. Er volgt daarna nog een derde duel in de poule.

Foto: Ashton Tokromo

Schoon/Stam
Het beachvolleybalduo Raïsa Schoon en Katja Stam heeft het debuutduel op de Spelen verloren. De Canadese wereldkampioenen Melissa Humana-Paredes waren ondanks goede Nederlandse tegenstand te sterk: 21-16,21-14. Pas sinds maart vormen Schoon en Stam een beachvolleykoppel.

Foto: Erik de Kleijn

Epke
De loopbaan van Epke Zonderland is tot een einde gekomen. Ondanks dat de 35-jarige turner al had aangekondigd dat het lichaam ‘op’ is, had hij een redelijke uitvoering in de Japanse turnhal, maar het puntental van 13,833 was onvoldoende voor een finaleplek.