VEO geeft controle weg

VEO was 10/10/20 te gast bij het Leiderdorpse Velocitas. Beide ploegen hadden voor aanvang twee wedstrijdpunten en stonden op een gedeelde voorlaatste plaats. Het recept was voor beide ploegen vandaag simpel: winnen.

De eerste twintig minuten van deze (door de weergoden als hobbyruimte gebruikte…) pot waren voor de Voorburgers: Men zette de aanval van de Leiderdorpers onder druk en menig bal werd een blauwzwarte prooi. Na een start in de gutsende regen brak na 0-1 (Ivan Habermehl), 1-1 en 1-2 (Sylvia Jongenburger) een stralend zonnetje door en na 2-2 werd dat zonnetje voor VEO omgezet in vier goals op een rij, achtereenvolgens Julia Schoenmaker, Kjeld Verboom (van achter de korf, een lekkere droge “plof”) en tweemaal Jongenburger (strafworp en vrije worp) troffen doel 2-6, bij mijn weten, de eerste keer, dat VEO dit seizoen zo’n voorsprong in handen had… Geen vuiltje aan de (zwaarbewolkte) lucht zo leek het… Echter, er leek wel bijna een verlammende werking van deze voorsprong uit te gaan…?? Met nog ruim vier minuten op de klok leken de Leiderdorpers opeens uit vervroegd uit een winterslaap wakker te worden en met vijf mannengoals op rij werd een ruststand van 7-6 bereikt. Alle ballen leken opeens in Leiderdorpse handen te vallen…

Na de thee ging de thuisploeg verder waar het gebleven was. Om in de termen van deze tijd te blijven: het R-getal van de Leiderdorpse schoten was ongeveer 1, dat lijkt relatief onschuldig, maar hield in dat elk schot zo ongeveer doel trof… Weer vier mannengoals en slechts één treffer uit handen van een Leiderdorpse vrouw verder keek VEO tien minuten na de rust tegen een 12-6 achterstand aan. Velocitas had de touwtjes stevig in handen genomen en VEO begon elke aanval halsoverkop in gezwinde galop om vervolgens weer snel weer de bal te verliezen… Na een time-out van coaches Remco Breedveld en Arnoud Kok pakte aanvoerder Daan de Groot de handschoen op en leek zijn ploeg op sleeptouw te nemen, hij scoorde tweemaal op rij en had direct na de vakwissel een belangrijke verdedigende interceptie. Echter de Velocitaanse mannen rezen ook verdedigend tot grote hoogte, met name Tom Glasbeek werd een kwelgeest voor de Voorburgse aanvallen, hij pakte bal op bal… De Leiderdorpers liepen weer uit naar 14-8 (weer twee mannengoals), waarna Bouke van Drunick voor VEO de korf wist te vinden. Via 15-9 bracht David Nanusevski vanaf de strafworpstip VEO op 15-10. Vervolgens weer 16-10 en bij deze stand liet VEO vijf minuutjes voor tijd een mogelijkheid vanaf de strafworpstip onbenut… Wellicht als gevolg van de op dat moment naar beneden roffelende hagel… Enfin bij 17-11 klonk het eindsignaal.

Was VEO in een tactische val gelopen? Had de Leiderdorpse coach VEO net als in het voetbal eerst “laten komen” om vervolgens genadeloos toe te slaan?? Werkte de voorsprong van vier goals verlammend??… Feit was, dat de eerste 20 minuten voor Voorburg waren, waarna met name de Leiderdorpse mannen het heft in handen namen. Breedveld en Kok leken na afloop enigszins “flabbergasted” en het niet te kunnen bevatten: “De eerste twintig minuten hadden we de controle over de wedstrijd, maar daarna lieten we alles vallen en waarom??”…

Op de ranglijst gaat Velocitas over VEO heen, dat staat nu voorlaatste met alleen KVA onder zich op één punt. De Amstelveners komen 17/10 naar Westvliet. Áls VEO weet te winnen, staat de ploeg weer naast Velocitas en Pernix, die nu beiden vier punten hebben.

Ik kan mij nog een seizoentje of wat geleden herinneren, dat ook de uitwedstrijd tegen Velocitas werd verloren, maar dat de Leiderdorpers vervolgens op Westvliet stevig revanche haalden… Dus houdt de moed erin. Misschien voortaan beter eerst flink achter komen en weer lekker op zijn Max Verstappens een inhaalrace inzetten zoals tegen KVS/ OVVO om de volgende keer ook de laatste inhaalmanoeuvre mee te pakken.

Voorlopig is het in de eerste plaats vooral hópen, dat we volgende week nog mógen ballen. Aan het begin van de week is er weer een persconferentie, dan zullen we meer weten.

Redactie en foto’s: Jan Scheffers

Geef een reactie