Achtste plaats verder uitzicht voor ADO Den Haag na gelijkspel bij Roda JC

ADO Den Haag ging vrijdagavond op bezoek in Kerkrade bij Roda JC. Na een 0 – 1 voorsprong bij rust moesten de Hagenaars na negentig minuten toch genoegen nemen met een 1 – 1 eindstand. De laatste vijftien minuten had de ploeg van Advocaat een man meer in het veld na een rode kaart (tweemaal geel) voor Nils Röseler van de Limburgers.

De eerste wedstrijd in Den Haag op 16 november vorig jaar eindigde in een nipte 1 – 0 overwinning voor de Limburgers. Met nog zeven wedstrijden te gaan in de competitie was het voor beide ploegen, bij aanvang van de wedstrijd,  met respectievelijk vijf (Roda JC) en vier (ADO Den Haag) punten achterstand op de achtste plaats, die normaal gesproken recht geeft op de play-offs, zaak om geen puntverlies te leiden om niet veroordeeld te worden tot het plichtmatig uitspelen van de competitie.

1e Helft

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Telstar was er één wijziging in de basisopstelling van de Hofstadploeg. Thomas Verheydt die zijn neus gebroken had tegen Telstar, begon op de bank en dus startte Mario Bilate in de spits. Op de bank zat als reserve keeper David van de Riet in plaats van Luuk Koopmans die er vanwege privéomstandigheden niet bij kon zijn. De thuisploeg die afgelopen maandag nog met 5 – 1 onderuit was gegaan bij Jong PSV nam gelijk het initiatief wat in de zesde minuut resulteerde in een mogelijkheid voor verdediger Terrence Douglas die het vanaf de rand van het zestienmetergebied probeerde. De bal rolde via een Haags been naast het Haagse doel. De eerste twintig minuten was voor de thuisploeg wat resulteerde in wat schietkansen voor onder meer Dylan Vente, Sami Ouaissa en Arjen Van der Heide, maar alle drie wisten hier geen voordeel uit te halen.

Ramadan

Na een kleien vijfentwintig minuten werd de wedstrijd even onderbroken om spelers die aan de ramadan doen gelegenheid te geven om wat te drinken en te eten.

Vervolg 1e Helft

ADO Den Haag kwam hierna wat beter in haar spel en de bezoekers waren vaker op de helft van de thuisploeg te vinden. Echt uitgespeelde kansen vielen er echter niet te noteren behoudens een schot van Ricardo Kishna die zijn inzet naast het doel zag verdwijnen. Met hoge ballen in de zestien trachtte de Hagenaars de aanvallers in stelling te brengen maar de Limburgse defensie bleef gemakkelijk overeind door de voorzetten te onderscheppen en weg te werken. De eerste echt uitgespeelde kans leverde voor de bezoekers gelijk de 0 – 1 op via Bilate die uitstekend in de diepte werd weggestuurd door aanvoerder Boy Kemper en vervolgens koelbloedig kon afronden.

2e Helft

Na de rust kwamen beide ploegen ongewijzigd uit de kleedkamers. De formatie van Advocaat kwam goed uit de kleedkamer maar na tien minuten veroorzaakte Tyrese Asante, na een overtreding op Dylan Vente, een strafschop. Vente ging zelf achter de bal staan en benutte dit buitenkansje en blijft daardoor, samen met Lennard Thy van PEC Zwolle,  topscorer van de KKD met negentien doelpunten. Na deze gelijkmaker gingen beide ploegen, mede ingegeven door de stand op de ranglijst,  op zoek naar de tweede treffer. Toen een kwartier voor tijd Röseler van de thuisploeg met een tweede gele kaart van het veld moest veranderde het spelbeeld. De Hagenaars kregen meer ruimte wat gelijk al resulteerde in een kans voor de ingevallen Verheydt maar doelman Moritz Nicolas redde knap. Een paar minuten later probeerde Titouan Thomas het van afstand maar de doelman van de Limburgers bokste de bal weg. Uit de rebound was het de eveneens ingevallen Xander Severina die zijn voet tegen de bal kon zetten maar de sluitpost van de thuisploeg kwam opnieuw als winnaar uit de strijd. Doordat de bezoekers alles op alles zette om toch nog de volle buit te pakken wat resulteerde in een bloedstollende slotfase kreeg de ploeg van Edwin de Graaf (oud-ADO) ook nog een kans maar doelman Sonny Stevens bij de Hagenaars was goed bij de les en voorkwam erger.

Resultaten concurrenten

De resultaten op de andere velden waren niet gunstig voor de Hagenaars. Doordat NAC Breda, MVV Maastricht, FC Eindhoven en De Graafschap wel de volle buit pakten is de achterstand nu opgelopen tot zes punten op een plaats die recht geeft op een Play-Off plek, met nog zes wedstrijden te gaan.

Roda JC – ADO Den Haag  :  1 – 1  (0 – 1)

Scoreverloop :  45e min. 0 – 1 Bilate, 55e min. 1- 1 Vente (p)

Gele kaarten : Röseler (Roda JC), Komljenovic, Asante,Sleegers, Kishna (ADO Den Haag)

Rode kaart : Röseler (2xG) (Roda JC)

Scheidsrechter : Martijn Vos

Toeschouwers : 6.725

Opstelling Roda JC : Nicolas, Bijleveld (77/Mayer), Joppen, Röseler, Douglas, Ouaissa (68/Daneels), Schuurman (56/Hartjes), Vossebelt, Takidine (56/Postema), Vente, v.d.Heide (56/Reith)

Opstelling ADO Den Haag : Stevens, Kemper, Hall, Asante, Rodriguez,Thomas, Kishna (90/Breinburg), Komljenovic (69/Verheydt), Sleegers (69/Severina), Bilate, Zwarts