The Hague Royals verbetert zich sterk tegen vermoeid ZZ Leiden

Een aantal weken geleden gaven de landskampioenen van ZZ Leiden in  Sportcampus Zuiderpark een lesje in effectief basketball dat nog lang nagalmde. Maar liefst 61 punten verschil en een schamele  score van 27 punten, waarover basketballend Nederland de wenkbrauwen fronste en zich tegelijk vermaakte.

Vandaag stond er weliswaar een vermoeid Leiden – na een schitterende midweekse zege in Rusland – op het veld , maar ook een strijdbaar The Hague Royals. Dus was het verschil in deze eerste van twee bekerduels veel minder – 80-62 –  en waren er zelfs kansen op een beter resultaat.

De ontmoeting in de 5 Mei hal begon volgens het patroon van de laatste weken voor the Royals. Met de teruggekeerde Deividas Kumelis, Arben Camaj en Bart Bijnsdorp in de basis begonnen de Hagenaars fel. Bijnsdorp produceerde gelijk een killer- block en Snorri Vignisson liet zien er zin in te hebben. Met zijn ongecompliceerde aanvalsspel stelde hij de Leidse verdediging voor de nodige problemen. Tien punten was de oogst in het eerste kwart en dat hadden er nog  meer kunnen zijn als zijn vizier ook van de vrije worp lijn op scherp had gestaan.

Niet alleen in het eerste kwart – 16-15 – bleven de Royals keurig bij , maar ook in het tweede kwart was het een gelijk opgaande strijd. De Hagenaars namen via de eerder genoemde Bijnsdorp en Vignisson brutaal de leiding tegen een matig schietend Leiden en die leiding hadden ze ook kunnen behouden als het Haagse spook van de turnover weer niet z’n intrede had gedaan. Of het nu de passing is of het gebrek aan alertheid bij de ontvangers, de Royals geven iedere wedstrijd teveel makkelijke turnovers weg. Zo kon Leiden vrij gemakkelijk uitlopen naar 28-23.

Knap was wel hoe de bezoekers zich daarna terug knokten in de wedstrijd. Marnexson Knepa, met een paar gedurfde individuele acties en Arben Camaj brachten de score weer in evenwicht, 30-30. En als een paar makkelijke kansen niet jammerlijk gemist waren was de ruststand in het voordeel van The Hague Royals geëindigd. Nu kwam de ruststand met  een vrije worp score van Tom Ackermans, na een onsportieve fout van Leiden, op 36-34.

Oh, oh Den Haag in het 3e kwart

Het grootste probleem voor The Hague Royals dit seizoen is het spelen van vier goede kwarten. Ook deze keer lukte het niet om constant te presteren. Slechts drie minuten in de tweede helft ging het goed, daarna ging er zowel verdedigend als aanvallend veel mis. ZZ Leiden ging in de aanval meer forceren door inside te gaan en dat leverde een flinke hoeveelheid fouten op tijdens doelpogingen en dus extra vrije worpen. Op die momenten waren de Leidenaren  genadeloos vanaf de drie meter . In de Haagse aanval haperde het ook. De pointguards Deividas Kumelis en Casey Lopes hadden het zwaar met de fel verdedigende gastheren en als ze  de aanvallers al in stelling wisten te brengen ging het fout bij het verzilveren. En dus stond er na de derde periode ineens een tussenstand van 64-41 op het bord.

Verder lieten de Royals het in het laatste deel niet komen. Dit keer was het Bart Bijnsdorp die zijn ploeg bij de hand nam met tien punten binnen een paar minuten en zo de schade beperkt hield. De ploeg kon met opgeheven hoofd het veld verlaten, met toch in het achterhoofd dat er wellicht nog meer in had gezeten. Vanavond mag dat kleine beetje extra er best uitkomen als ZZ Leiden op bezoek komt voor de return  in het Zuiderpark. Man of the match: Bart Bijnsdorp met zeventien punten en vooral een geweldig laatste stuk. Ook de zestien punten van Snorri Vignisson mogen niet onvermeld blijven.

Redactie: Ruud van de Graaf