The Hague Royals haalt doelstellingen in vierde wedstrijd tegen ZZ Leiden

De optimist kan zeggen dat The Royals Loyals steeds dichter in de buurt komt van landskampioen Leiden. Dat is misschien wel met een erg groen gele bril gezegd, want de Leidenaren misten wat belangrijke spelers. Maar gedurende drie kwarten ging het gelijk op en een sterke finish leverde een op zich prima uitslag op – 80-66 – gezien de verschillen in mogelijkheden.

In de eerste minuten namen de bezoekers brutaal de leiding. De verdediging stond scherp en zorgde dat Leiden niet in een flow kwam. En dat was knap omdat de Deense reus Midtgaard weer behoorlijk op schot was voor ZZ Leiden, 20 punten. Het veldspel zag er aardig verzorgd uit, met een weer opgeleefde Deividas Kumelis als regisseur.

De schotloosheid van de vorige wedstrijd- dit was de vierde keer tegen Leiden deze maand – bleek redelijk verdwenen en de stand bleef mooi in evenwicht. En het was dat een volkomen mislukt schot de gastheren de kas gaf op een break in de laatste 15 seconden, anders was een gelijke stand zeker mogelijk geweest.

Die breaks na turnovers bleek ook in het tweede kwart een spook waar de Hagenaars zich maar niet van kunnen ontdoen dit seizoen. Niet alleen staat het vrij knullig, maar als niemand dan nog tijdig reageert op balverlies ziet het er wel heel makkelijk uit voor de tegenstander.  Gelukkig liet die ook wel eens een steekje vallen, zodat The Royals  zelf met een mooie break via Kumelis de spanning weer konden terugbrengen.

Die break werd gevolgd door een killer block van de de laatste weken goed spelende Arben Camaj, goed voor 17 punten. Leiden herpakte zich echter met Midtgaard als middelpunt en de score liep snel uit naar 33-24 bij de rust, allerzins dragelijk.

En weer dat derde kwart

Het wordt een eentonig verhaal maar weer raakten The Royals na de thee een tijdje de draad kwijt. Ten eerste reageerde de verdediging minder scherp met als gevolg veel fouten en ook veel vrijheid voor de schutters. En die lieten die vrijheid niet onbenut. Aanvallend kozen verschillende spelers ervoor om als het dan niet liep er maar zelf voor te gaan. Daarmee viel het aanvalsspel in de laatste minuten van het derde kwart uit elkaar. ZZ Leiden scoorde er in die minuten lustig op los – 31 punten maar liefst in totaal en zonder een buzzer beater van Kumelis was het nog erger geweest. 64 – 41 en een grote nederlaag dreigde.

In het laatste kwart herpakten The Royals zich echter. De felheid van de eerste twee periodes was terug en er kwam zelfs een run van tien punten zonder tegenscore. Het zal er ook mee te maken hebben dat de coach van de gastheren flink door wisselde, maar een landskampioen kent geen zwakke spelers, dus het was ook de verdienste van The Hague Royals.

Vooral Arben Camaj wist de basket goed te vinden en de vlotte combinaties uit het eerste kwart waren ook weer terug. Zodoende kwam ten slotte het kleinste verlies in de vier ontmoetingen binnen een maand tegen ZZ Leiden op het bord.

Coach Bert Samson bleek na afloop niet ontevreden te zijn met de uitslag en grapte opgewekt dat na nog een paar ontmoetingen er wel winst in zat. Dat zal dan volgend seizoen worden want dit seizoen wordt het tijd voor andere tegenstanders. In ieder geval werden de doelstellingen, minder dan 20 punten verschil en zelf meer dan 60 punten scoren, gehaald.

En met een zich ontwikkelend The Hague Royals zijn in de tweede helft van het seizoen, tegen onze zuiderburen wellicht wel een aantal overwinningen te pakken. En dat was positief nieuws na deze wedstrijd. Topscorer werd Arben Camaj, maar de man of the match gaat naar “come back “ kid Deividas Kumelis.