ADO Den Haag strandt in achtste finale TOTO KNVB Beker na verlenging

ADO Den Haag dat eerder in de TOTO KNVB Beker de amateurs van Sparta Nijkerk en Gemert uitschakelde moest dinsdagavond voor de achtste finales op bezoek bij eredivisionist RKC Waalwijk dat op haar beurt achtereenvolgens Willem II en de amateurs van Harkemase Boys uit het toernooi kegelde. Na een 1 – 2 voorsprong bij rust eindigde het duel na negentig minuten in een 2 – 2 score en na 120 minuten stond er een 4 – 2 eindstand op het scorebord en bekert de nummer veertien van de eredivisie dus verder.

Het eerste wapenfeit van de kant van de bezoekers viel na een kleine vijf minuten te noteren waar Ricardo Kishna de bal vanaf links voorgaf en Dhoraso Klas de bal na zijn schot een meter naast het Waalwijkse doel zag verdwijnen. Twee minuten  later kreeg de thuisploeg de kans op de openingstreffer waarbij de Haagse defensie te laat de buitenspelval probeerde open te zetten wat mislukte maar gelukkig voor de ploeg van trainer Ruud Brood profiteerde de spits van de thuisploeg niet en ging de bal over het doel van Koopmans. De ploeg uit de residentie deed vervolgens weer wat terug in de persoon van Kishna die opstoomde over de linkerkant en zijn voorzet gekeerd zag worden door doelman Issam El Maach en Sem Steijn vervolgens zijn inzet net over het doel zag verdwijnen. Toch was het de thuisploeg die de leiding nam na ruim een kwartier door Roy Kuijpers uit een voorzet van Lennerd Daneels. Voor de goal waren het de bezoekers die domineerde maar hierna nam de thuisploeg het heft in handen. Binnen een kleine tien minuten na deze achterstand was het aanvoerder Boy Kemper die via zijn achterhoofd en de paal en keeper El Maach uit een corner van Sem Steijn de gelijkmaker op het scorebord zette. Na nog wat mogelijkheden over en weer nam Steijn vijf minuten voor het rustsignaal een vrije trap die bij Thomas Verheydt belandde en met een slim hakje werkte hij de bal over de doellijn waarmee de spits voor de tiende opeenvolgende keer wist te scoren in een wedstrijd, zodat de ploeg uit de Hofstad met een 1 – 2 voorsprong de kleedkamer kon opzoeken.

In de tweede helft met Eljero Elia in plaats van Besuijen, Ćatić voor Steijn en Jonathan Mulder die aanvoerder Kemper afloste was het zaak voor de Hagenaars om in ieder geval de voorsprong zo lang mogelijk vast te houden. De thuisploeg ging zo snel mogelijk op zoek naar de 2 – 2 maar in de eerste vijftien minuten kwamen de Brabanders niet verder dan een schot van invaller Finn Stokkers wat net naast ging. Beide ploegen bleven vervolgens volop gebruik maken van de wissels (bij ADO Komljenovic en Rottier voor Kishna en Amofa) en ook trainer Joseph Oosting ging duidelijk aanvallender wisselen met onder meer Jens Odgaard als extra spits. Diezelfde Odgaard bracht tien minuten na zijn invalbeurt de thuisploeg op gelijke hoogte met een zwabberschot vanaf de rand van de zestien meter op een assist van Shawn Adewoye. In het laatste kwartier gebeurde er niet echt veel meer ondanks dat de thuisploeg wel nadrukkelijk op zoek bleef gaan naar de bevrijdende 3 – 2. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof trok er nog wel vier minuten bij maar gescoord werd er niet meer en moest er dus verlengd worden. In deze verlenging benutte Brood gelijk de mogelijkheid om ook zijn zesde en laatste wissel in te zetten (Severina voor Verheydt).

Voordat het op strafschoppen aan zou kunnen komen bewees de Deen Odgaard, die formeel nog onder contract staat bij het italiaanse Sassuolo, opnieuw zijn waarde door met twee treffers de 4 – 2 op het scorebord te zetten en daarmee zijn ploeg naar de kwartfinales te schieten zodat het bekeravontuur voor de Hagenaars dus definitief tot het verleden behoorde. Komende vrijdag gaat ADO voor de competitie op bezoek in Kerkrade bij Roda JC.

RKC Waalwijk – ADO Den Haag :      4 – 2         (1 – 2)

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Scoreverloop: 18e min. 1 – 0 Kuijpers, 26e min. 1 – 1 El Maach (e.d.), 41e min. 1 – 2 Verheydt, 75e min. 2 – 2 Odgaard, 105e min. 3 – 2 Odgaard , 116e min. 4 – 2 Odgaard

Gele kaarten: Gaari (RKC Waalwijk), Amofa (ADO Den Haag)

Toeschouwers:  0

Opstelling RKC Waalwijk: El Maach, Nieuwpoort, Meulensteen, Adewoye, Lutonda (85/Azhil), Wouters (108/Büttner), Oukili (64/v.d.Venne), Gaari, Bel Hassani (46/Stokkers), Daneels (101/Kramer), Kuijpers (64/Odgaard)

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans, Matthys, Kemper (46/J.Mulder), Klas, Verheydt (90/Severina), Bourard, Kishna (63/Komljenovic), Amofa (66/Rottier), Steijn(46/Ćatić), Besuijen (46/Elia),  M.Mulder