Schotloos The Hague Royals kan geen vuist maken tegen gewaarschuwd ZZ Leiden

What a difference a day makes. Was het gisteren nog een scherp spelend The Hague Royals dat het ZZ Leiden een helft lastig kon maken, dit keer misten de Hagenaars de  (schot)kracht om lang bij te blijven. Hoewel het krachtsverschil op het veld nog niet eens zo duidelijk was, is het scorend vermogen bij de Leidenaren veel hoger dan bij The Royals. Bijna alle spelers hebben een driepunter in huis terwijl onder de basket een reus van een center, de Deen Asbjorn Midtgaard niet alleen een imposante verschijning is , maar ook nog eens heel goed kan basketballen. De eindstand 56-89 kwam dan ook niet uit de lucht vallen.

Na een vrij tam begin lieten The Royals al vrij snel de kansen op een voorsprong nemen. Dat bleek dodelijk tegen een effectieve ploeg als Leiden waarbij iedereen kan scoren. Maar liefst vijf spelers kwamen tot meer dan tien punten, met Midtgaard met zestien punten als topscorer.

De thuisploeg stelde daar alleen Arben Camaj met een aardig schotpercentage en eveneens zestien punten tegenover. Ook de in de tweede helft enigszins opbloeiende Deividas Kumelis kwam net boven de  tien punten maar zij kregen te weinig steun van hun teamgenoten.

Dit keer was er geen bepaalde periode waarin het helemaal mis ging maar een constant gebrek aan scorend vermogen. De laatste weken is het veldspel wel duidelijk verbeterd, met meer structuur en variatie. Het hapert echter vaak bij de eindpass en vooral bij het afmaken van de mogelijkheden.

Dat was ook de verdienste van Leiden, dat goed gezien had dat Bart Bijnsdorp en Snorri Vignisson gisteren de gevaarlijke mannen waren. Vanavond kregen ze weinig kans om zich te onderscheiden en ze werden dan ook regelmatig gewisseld.

Kumelis op de weg terug

Coach Samson had al gauw door dat een overwinning er bij lange na niet inzat en liet dan ook zijn bankspelers minuten maken. Zij hadden weinig invloed op het scoreverloop maar deden wel weer wat ervaring op tegen het hoge niveau van de tegenstander. Het meest positieve was wellicht dat de al het hele seizoen met vorm en blessures tobbende Kumelis in het laatste kwart eindelijk op de terugweg bewees te zijn met een aantal fraaie assists en scores. Een schrale troost misschien, maar dit zijn niet de tegenstanders waarmee de Hagenaars zich regelmatig kunnen meten.

Laten de landskampioenen aanstaande woensdag net weer de volgende tegenstander zijn, voor de vierde keer binnen een maand. Wordt dus weer vervolgd