Inter Rijswijk neemt horde Olhaco en bekert door

De mannen van Inter Rijswijk hebben de eerste wedstrijd van 2022 in de benen. Natuurlijk blijft het een uitzonderlijke situatie. In een periode dat bijna alle sport stillag – en terwijl het sporten net weer rustig opstart zonder competitie – maakte het Rijswijkse team de afgelopen weken dankbaar gebruik van de topsportstatus en de bijkomende mogelijkheden om te kunnen trainen.

Afgelopen zaterdag werd de tussenronde van de Nationale bekercompetitie gespeeld. Inter Rijswijk mocht als gastheer dienen voor tegenstander FOOX Olhaco. Een team dat speelt in de Topdivisie A, waar het op dit moment de rode lantaarn draagt. In voorbereiding op de bekerwedstrijd werd het de Rijswijkse mannen al duidelijk dat de stand in de competitie zeer geflatteerd beeld schetst. Talentvolle spelers uit de omgeving van Hoogeveen, aangevoerd door ervaren diagonaal Sander Kemperman en onder leiding van ervaren ex-volleyballers Menno Volkerink en Jheffry Albertoe. Een team wat we, als Inter Rijswijk, niet mochten onderschatten.

De Rijswijkers startte de eerste set scherp. Vanuit de side-out werd direct Jon Sybren de Jong gevonden door het midden, die daarmee de eerste punten in de wedstrijd voor zijn rekening nam. Inter Rijswijk nam verder de voorsprong, maar het florissante begin kon niet op een goed vervolg rekenen. Enig gebrek aan ritme en een hoge foutenpercentage zorgden ervoor dat de gasten uit Hoogenveen weer konden aansluiten. Na een time-out van coach Willem-Jan van Yperen, kwam er weer een stukje focus op de volleybaltaken terug. Libero Jurriaan Vink had passend de zaken op orde in het achterveld. Diagonaal Peter Veldman zorgde voor de ommekeer met een sterke serviceserie. Het enthousiasme was weer terug in de ploeg en de Rijswijkers dwongen FOOX Olhaco tot fouten.

Of Inter Rijswijk dacht dat FOOX Olhaco al op de knieën lag óf dat de Rijswijkers hun eigen tong al aardig op de schoenen had liggen, laten we in het midden. Maar in de tweede set was het FOOX Olhaco die de wedstrijd dicteerde. Het servicepercentage en blokkeringspercentage was zeer hoog aan de zijde van de gasten en de thuisploeg had het nakijken. Het inbrengen van middenman Jacob Krijnsen mocht niet baten. Een schamele 14 punten kon Rijswijk maar bij elkaar sprokkelen.

Een 1-1 gelijke stand stond op het scorebord. De derde set was zeer gelijkwaardig. Inter Rijswijk was net iets strakker aan de set begonnen en had continu een voorsprong van 2 a 3 punten.  Lange rally’s en veel werkvolleybal kenmerkte de laatste twee sets. Ondanks dat de vermoeid parten begon te spelen, had Rijswijk hun voorsprong tot net boven de 20 met verve verdedigt. Echter deed FOOX Olhaco net een stapje harder hun best en trokken ze de stand naar 22-23.  Noud Doornheim werd in het veld gebracht om de passing te ondersteunen, waarmee bij de eerst volgende side-out de stand gelijk werd getrokken. Vervolgens was het Kees de Hoogh die vanaf de service lijn liet zien dat je met 1 training in 4 weken ook een ace kan slaan. Uiteindelijk werd er een nipte 25-23 op het scorebord genoteerd.

Termen als “werkvolleybal” en “vechtvolleybal” kwamen tijdens de setwissel  uit de mond van Willem Jan van Yperen. Dit was de kwaliteit van FOOX Olhaco en daar zullen wij mee om moeten gaan. De buitenmannen van de gasten staan goed te blokkeren en de verdediging werd ook veelvuldig en te makkelijk opgezocht door Inter Rijswijk. Het gevolg: lange rally’s en weinig verschil in kwaliteit en scores. Met Roel Oude Nijhuis op midden kreeg spelverdeler Pim Mossel een nieuw scorend aanspeelpunt. Wederom was het FOOX Olhaco die de leiding nam boven de 20, met 20-23 stond de dreigende vijfde set te wachten op de mannen van Inter Rijswijk. Met servicedruk en enige ervaring aan Rijswijkse zijde, dwong het FOOX Olhaco te forceren en uiteindelijk foutjes te maken. Een 26-24 was de laatst genoteerde score op het formulier.

Misschien was set 4 een gestolen set, maar Inter Rijswijk hield het hoofd koel en heeft de achtste finale in het verschiet. De gasten hebben Rijswijk het vuur aan de schenen gelegd en hebben laten zien dat ze zeker niet op de 12e plek thuis horen in de Topdivisie.

Inter Rijswijk bekert door, en dat zal waarschijnlijk aanstaande dinsdag gaan gebeuren. De wedstrijd zal plaatsvinden in Oostzaan. De gastheren, Compaen, wisten in het hoge Noorden ook een Houdini-act te spelen en sleepten nipt een overwinning uit het vuur. Een doordeweekse wedstrijd en twee teams met weinig wedstrijdritme. Dat moet wel spanning en sensatie worden!

Redactie en foto: Inter Rijswijk