The Hague Royals slaat laat toe in Den Helder

The Hague Royals heeft in Den Helder de eerste overwinning van het BNXT seizoen binnengehaald tegen mede laagvlieger Den Helder Suns. Makkelijk ging het allemaal niet want in het laatste kwart werd een voorsprong van meer dan 10 punten weggegeven. Gelukkig zorgde een oprisping van met name Deividas Kumelis voor een sterke eindsprint: 73-87.

De Hagenaars begonnen sterk tegen een zwak opererend Den Helder. Met name de driepunters kwamen goed uit de verf, waarbij Tom Ackermans zoals eerder dit seizoen zich onderscheidde. Door met name de aanvallende kracht bleven The Royals in het eerste kwart telkens aan de goede kant van de score: 17-21.

Ook al ging er veel mis aan Haagse kant; het aantal turnovers is nog steeds veel te hoog en ook de hoeveelheid onnodige fouten, de tegenstanders weigerden afdoende te reageren . Als Den Helder dan al een keer dichtbij kwam, 25-27 was daar dan altijd nog een fraaie actie – Marnixson Knepa met een mooie tip-in – om het voordeel weer te behouden. Verdedigend lag het echter af en toe wel helemaal open en het was wonderbaarlijk hoe slordig de Noord Hollanders met de geboden ruimte omgingen. Zo konden The Royals hun kleine voorsprong behouden tot aan de rust: 36-42.

KUMELIS STAAT OP

Die voorsprong werd in het derde kwart tot een comfortabele marge uitgebreid. Met name Ackermans schoot dodelijke driepunters – zes in totaal. Met 11 punten voorsprong ging The Hague Royals het laatste kwart in en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar er bestaat altijd nog zoiets als de Haagse rollercoaster. Opeens werd fout op fout gestapeld, de ene steal na de andere tegen en The Suns roken hun kans en begonnen zowaar met scherp te schieten. Binnen 5 minuten was de voorsprong volledig weggesmolten en maakte iedereen zich op voor een thrillerachtig – of moeten we zeggen Apolloachtig – einde.

Zover kwam het echter niet. Eerst door een belangrijke 3 punter van Jens te Velde en daarna door de wederopstanding van Deividas Kumelis. De Haagse roerganger maakt tot nu toe een moeizaam seizoen door en leek dit  ook in deze wedstrijd door te zetten. De Litouwse pointguard heeft echter de kwaliteit om tegen het einde alle remmen los te gooien en dat deed hij ook deze keer. Zijn acties konden alleen met fouten afgestopt worden en die leverden veel vrije worpen op. Dus konden The Royals uiteindelijk toch uitlopen naar een ruime eerste overwinning in de BNXT league. Het laatste punt werd overigens gescoord door de net daarvoor ingevallen Snorri Vignisson, onder luid gejuich van de hele bank.

Man van de wedstrijd: eigenlijk Tom Ackermans met zijn 6 driepunters. Of toch Deividas Kumelis die er op het moment dat het ertoe deed stond.

Redactie: Ruud van de Graaf