The Hague Royals doet zichzelf tekort in derby

De basketballers van The Hague Royals zullen met gemengde gevoelens terugkijken op de met 78-88 verloren  derby – ja in het basketball is dat zo – tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Aan de ene kant werd er in periodes uitstekend gespeeld met mooi opgezette aanvallen en fraai schutterswerk. Aan de andere kant was het bij bepaalde onderdelen van het spel gewoon onvoldoende. Achttien turnovers is gewoon veel te veel en ook een aantal technische fouten speelden Feyenoord telkens in de kaart.  Al met al een voor de neutrale toeschouwer aantrekkelijke wedstrijd die op het einde meer spanning verdiende.

VLIEGENDE START

Na de introductie van een heuse ooievaar mascotte vlogen The Royals met veel energie uit de startblokken. Arben Camaj liet zich in de eerste minuten zowel in de aanval als verdediging gelden en Tom Ackermans trok zijn hele driepunter register open. Het Haagse publiek wreef zich vergenoegd in de ogen. Dit was basketball om van te smullen. Na 4 minuten stond de stand 17-4 op het bord voor het ontketende team van coach Bert Samson. Het in de BNXT league bepaald niet vekkeloos opererende  Feyenoord kon zich met moeite van deze aanvankelijke shock herstellen. De sterke punten van de Rotterdammers: een uitstekend schot en het snel rondpassen van de bal zorgden ervoor dat de bezoekers het gat bijna overbrugden, maar toch was het eerste kwart voor The Royals: 26-21.

In het tweede kwart ontspon zich een gelijkopgaand duel met wisselende kansen. Bij The Hague Royals excelleerde Ackermans met 4 op 5 driepunters en bij Feyenoord Coen Stolk die op alle onderdelen indrukwekkend effectief was. Wat Feyenoord uiteindelijk aan een voorsprong hielp was de hoeveelheid turnovers van The Royals die de tegenstander maar liefst 13 punten opleverden. Verder was het niet de wedstrijd van   Bryce Smith. De talentvole Amerikaan is een absolute publieksspeler maar had deze keer erg weinig geluk met zijn acties.

PERSOONLIJKE FOUTEN NEKKEN THE ROYALS

Na een ruststand die nog overal uitzicht op gaf begonnen The Royals de tweede helft met 4 team  fouten binnen twee minuten. Daaronder een aantal technische fouten die de tegenstander zowel vrije worpen als gratis balbezit opleverden. De Rotterdammers maakten er gretig gebruik van en liepen zodoende weg. En hoewel uitbinker Tom Ackermans er nog maar eens wat driepunters ingooide kon  ook hij niet voorkomen dan het derde kwart met een achterstand van 8 punten in het voordeel van Feyenoord werd afgesloten. – 56-64.

Die voorsprong gaven de Rotterdammers niet meer weg, ook al deden The Royals er van alles aan om terug te komen. Deividas Kumelis zette weer zij befaamde eindsprint in en verdiende met zijn werklust veel vrije worpen, maar telkens als een inhaalrade in de lucht hing ging het weer mis. In hun enthousiasme en ijver struikelden The Royals vaak over elkaar en kon Feyenoord daar ijskoud gebruik van maken. Wel kwam de mooiste actie van de wedstrijd op Haagse naam te staan. Een schitterende Alley Oop van Bryce Smith toonde maar weer eens aan over  hoeveel talent hij beschikt.

Weer geen winst dus voor The Hague Royals, ondanks een bij vlagen sterke wedstrijd. Donderdag volgt de cruciale thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden, om de laatste plaats te ontlopen. Man van de wedstrijd aan Haagse kant: de blonde schutter uit Eindhoven, Tom Ackermans.

Redactie: Ruud van de Graaf
Foto’s: Frank van Leeuwen – Meer foto’s op SportSnap