Inter Rijswijk trekt uiteindelijk aan het langste eind

“Jullie moeten winnen met 3-0 of 3-1 anders krijgen jullie geen snoep”, waren de motiverende woorden van onze enthousiaste ‘mini (assistent-coach) van de week’ Mats Groos. De doelstelling van hoofdcoach Willem-Jan van Yperen voor de eerste wedstrijden van het seizoen ‘21/22 werd benadrukt door onze mini van de week.

Een goede servicedruk, stabiele passing en keuzes in de spelverdeling om de aanvallers te bedienen is het spel wat op het lijf geschreven is bij de Rijswijkse mannen. Echter waren het de gasten uit Den Dungen die dit met verve uitvoerden. Donki Sjot-speler Joel Kling zette de Rijswijkse pass-linie vanaf het eerste punt flink onder druk met zijn service. Inter Rijswijk had de gehele eerste set het nakijken. Het wilde wel, maar kon het niet brengen. Verschillende wissels en time-outs van coach Van Yperen mochten niet baten, waardoor de eerste set ruim werd verloren. In set 2 lagen er meer kansen. Inter Rijswijk keek in het begin van de set nog wel tegen een achterstand aan, maar onder aanvoering van Noud Doornheim kwamen de Rijswijkers meer op stoom.  Met het inbrengen van ‘alleskunner’ Kees de Hoogh voor de service, nam de druk toe op de passlinie van Donki Sjot. Jurriaan Vink verdedigde miraculeuze ballen van de grond. De passing werd stabieler en de dosis vechtlust nam geleidelijk toe. Inter kreeg zelf twee setpunten, maar wist deze uiteindelijk niet te verzilveren. Hard werken werd helaas niet beloond.

De derde set werd gestart met Kees de Hoogh en Jon Sybren de Jong in de basis. De passing, onder aanvoering van Jeffrey van Wijk, was stabiel en spelverdeler Pim Mossel kon zijn middens vaker vinden.  Max van Straten kreeg ook meer ruimte om te excelleren en zijn punten mee te pakken. Vanaf het begin van de set stond er een kleine voorsprong op het scorebord. Desalniettemin kon Donki Sjot nog aanhaken en de voorsprong overnemen. Met een time-out tot gevolg gaf coach Willem Jan van Yperen duidelijk aan dat dit de laatste kans was om het initiatief over te nemen. Met deze motivatie vocht Inter zich verder terug en trok de derde set naar zich toe. In de 4e set leek de ploeg uit Den Dungen mentaal verslagen. Kees de Hoogh en Jon Sybren de Jong wisten de passer-loper van de gasten uit te schakelen vanaf de servicelijn. De jarige Daniel Bassie slaagde erin om, na een lange rally, het midden volledig weg te spelen waardoor Roel Oude Nijhuis vrij tot scoren kwam. Een vijfde set werd er uitgesleept.

Beide teams startte de vijfde set met een servicefout. Bij een stand van 2-2 kwam Peter Veldman aan de servicelijn en serveerde enkele kanonskogels over het net. Met een ace en een service-serie bezorgde Veldman een ruime voorsprong. Na de veldwissel bij een stand van 8-7 maakte Inter Rijswijk het zichzelf nog onnodig moeilijk. Uiteindelijk was het Donki Sjot die met enkele eigen fouten de Rijswijkse gastheren aan de overwinning hielpen.

“Mini (assistent-coach) van de week” Mats Groos had dit niet aan zien komen. Na de 0-2 set achterstand had hij het snoepzakje al soldaat gemaakt. De mentale weerbaarheid, vechtlust en het teamwork was nodig om uiteindelijk aan het langste eind te trekken.

Volgende week speelt Inter Rijswijk uit bij de Utrechtse studenten. Protos zal dan de tegenstander zijn.