The Hague Royals zet belangrijke stap met regionale samenwerking

Foto: Sportsnap 

Voorafgaand aan de midweekse wedstrijd tegen Donar was er een gebeurtenis die wellicht van meer belang was dan de uitslag van de wedstrijd, 52-91. In de bestuurskamer van de Sportcampus Zuiderpark kwamen vier clubs uit de regio samen om een eerste stap te zetten naar een structurele samenwerking. 

Lokomotief Rijswijk, The Jumpers Den Haag, The Hammerheads Zoetermeer en The Hague Royals ondertekenden het HAAGS BASKETBAL CONVENANT.

Voorzitter Mart Waterval van The Hague Royals benadrukte dat het wat hem betreft niet bij deze verenigingen blijft, en dat er veel potentie zit in samenwerking. Deze clubs zijn op het veld concurrenten van elkaar in deze regio, maar kunnen elkaar buiten het veld versterken om de basketbalsport verder te ontwikkelen. Daarna was het woord aan de overige verenigingen om hun visie op de samenwerking te geven.  

Vanuit Lokomotief valt op dat er al veel wordt samengewerkt op het basketbal technische vlak. Spelend in de Promotiedivisie is er een natuurlijke link met het iets hogere niveau van de BNXT League. De Rijswijkers kiezen bewust voor de Promotiedivisie als hoogst haalbare. Een stap hoger betekent onder andere dat de spelers hun trainingsarbeid moeten gaan verdubbelen.

Daar zitten de meeste spelers niet op te wachten, maar trainen met spelers die dat wel doen werpt nu al z’n vruchten af. Zo maakten vorig seizoen twee spelers uit het eerste team van Lokomotief onderdeel uit van de selectie van The Hague Royals. Hun hogere handelingssnelheid is nu al te zien in het spel van Loko, zoals de club in de volksmond genoemd wordt. 

The Jumpers en The Hammerheads hebben al positieve ervaringen met het organiseren van clinics met The Hague Royals, zoals de Powermeiden en het Kumelis Camp. Hoewel The Hague Royals (nog) geen vrouwenteam hebben staat deze groep dus zeker in de kijker bij het voornamelijk vrouwelijke bestuur van de prof-organisatie.  

The Hammerheads voelt zich als club uit de regio toch verbonden met het Haagse en verwacht dan ook dat haar leden gemakkelijk de weg naar het Zuiderpark zullen vinden. “Met de RandstadRail ben je er zo” klonk het enthousiast.  

Samenwerking is altijd goed voor alle partijen, maar vooral als een jonge lerende organisatie kan samenwerken met meer ervaren clubs die voor een groot gedeelte de achterban – en ook de talentbase- vormen voor het profbasketbal in Den Haag.

Dat profbasketbal kan door haar uitstraling en spelersmateriaal weer de breedtesport een impuls geven. Kortom, win=win in de Haagse regio. En zo werd de nederlaag op de wedstrijdvloer een overwinning met perspectief daarnaast.