Heroes Den Bosch maatje te groot voor The Hague Royals

Het verschil tussen een Nederlands topteam dat ook in Europa goed presteert en een nog steeds in opbouw zijnde nieuwkomer in het topbasketball is ontzettend groot. Dat wist iedereen al, het is ook geen schandeĀ  en het werd gelijk al in het eerste kwart heel duidelijk. The Royals begonnen verdedigend slap en gunden de aanval van Den Bosch veel ruimte. Die maakten daar optimaal gebruik van met veel inside combinaties.

Bij The Hague Royals moest veel aanvallend van Bryce Smith komen. De Amerikaan speelt spectaculair basketball en is met zijn acties soms een lust voor het oog. Alleen werd hij veel te weinig gesteund door de rest zodat al na 10 minuten de score van 28-10 op het bord stond. Wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

In het tweede kwart hadden de Royals het verdedigend wat beter op orde. Met name Arben Camaj kreeg wat meer verdedigende  rebounds te pakken, ook al ging dat zoals vaker bij hem  gepaard met veel persoonlijke fouten. Hij zou de wedstrijd dan ook niet uitspelen. Tom Ackermans bewees weer eens dat hij een degelijke schutter is ( 17 punten in totaal) en omdat de Boschenaren gas terug namen bleef The Hague Royals redeijk bij. De rust brak aan bij 47-29, een alleszins redelijk tweede kwart.

Na de rust begon Den Haag goed met een driepunter van Casey Lopes en ging het in het derde kwart gelijk op. Bryce Smith kreeg het nu pas goed op zijn heupen en vierde zijn eigen dunk festival. Helaas waren de pointguards Deividas Kumelis en in mindere mate Casey Lopes scorend niet in goede doen ā€“ beiden bleven onder de 10 punten- , anders was er wellicht in deze periode nog wat meer te bereiken geweest. Nu werd dit kwart nipt verloren.

In het vierde kwart ging het verdedigend snel mis en na drie minuten stonden er al 5 teamfouten op het bord. Daarbij kreeg Camaj  ook nog zijn 5e fout. De Heroes konden dus  naar hartelust gaan scoren van de vrije worplijn  en de 100 punten opzoeken. Gezegd moet wel worden dat ook de Royals door bleven scoren al duurde het tot diep in het laatste kwart voordat Jens te Velde dat eindelijk – met een driepunter- vanaf de bank deed.

Den Bosch maakte 26 punten vanaf de bank, wat ook iets zegt over de breedte van die ploeg. De 100 kwamen er en The Royals kwamen tot 70 met Bryce Smith met 22 punten en dus 3 dunks als man of the match. Eindstand 102-70. Een harde les in vrijwel alle onderdelen van het basketball, maar The Hague Royals heeft een hele week om verder aan de opbouw te werken. Dan wacht Feyenoord op zaterdagavond, een mooie gelegenheid om iets moois te laten zien aan hopelijk een goedgevulde Sportcampus Zuiderpark.

Redactie: Ruud van de Graaf