HCC in beroep tegen uitspraak cricketbond UPDATE: Wedstrijd wordt overgespeeld

Zojuist krijgen we de mededeling dat de wedstrijd tussen HCC en VOC zondag 22 augustus wordt overgespeeld. HCC ging in beroep en met succes is zojuist gebleken.

De cricketwedstrijd tussen het Haagse HCC en VOC werd afgelopen zondag door een incident vroegtijdig afgebroken. 

Zie dit artikel: 

Het was vervolgens aan het bestuur van de cricketbond KNCB om te beslissen wat de gevolgen zouden zijn van dit ongewenste einde van de wedstrijd. In de ogen van velen, maar zeker die van HCC is binnen alle mogelijkheden door de bond gekozen voor het slechts denkbare scenario. 

De VOC speler wordt voorlopig geschorst tot de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan. Maar men besloot ook om HCC als verliezer aan te wijzen van genoemde Topklasse wedstrijd omdat HCC niet verder wilde spelen.

De HCC wicketkeeper werd na de racistische uitspraak zo geëmotioneerd, dat doorspelen niet meer zou lukken. Zeker bij een verbroederende sport als cricket laat je een teammate niet vallen en heeft HCC niet verder gespeeld. 

Door het KNCB besluit is een situatie ontstaan waarbij het team dat slachtoffer is van discriminatie ook wordt uitgesloten om mee spelen in de play-offs. Het team wat hier verantwoordelijk voor is, mag nu zonder die ene speler door in de competitie eindstrijd. 

De cricketbond  is volgens HCC in hun besluit volledig voorbij gegaan aan het statement dat boven iedere cricket wet staat: er dient gespeeld te worden in “the Spirit of Cricket”: “Cricket is an exciting game that encourages leadership, friendship and teamwork, which brings together people from different nationalities, cultures and religions, especially when played within the Spirit of Cricket”. (The Laws of Cricket 2nd Edition – 2019 by Marylebone Cricket Club).

Een besluit om de wedstrijd over te spelen werd door beide teams wel als een faire oplossing ervaren. HCC gaat hier dus tegen in beroep.  

(Foto: Frank van der Leer – Sportsnap.nl)