Ambitieus The Hague Royals begint met hoge verwachtingen aan tweede seizoen

Redactie: Ruud van de Graaf

Als er één ding is dat ze in Den Haag niet onder stoelen of banken steken is het wel dat er over de ambities op langere termijn geen twijfel mag bestaan. Over een aantal jaren moet er in de ‘sleeping giant’ stad een basketbal bolwerk staan dat zich kan meten met de vaderlandse top ( en laten we Belgie daar alvast maar bijnemen). Het is een open deur intrappen om te zeggen dat het eerste seizoen niet helemaal volgens plan verliep. Dat deed het voor geen enkel sportteam., laat staan voor een beginnende organisatie als The Hague Royals.

Graag laten de mensen van the Royals deze lastige tijd achter zich en kijken met veel enthousiasme vooruit naar wat er komen gaat nu het ergste Corona leed geleden lijkt te zijn. Het betekent nogal wat als je je thuiswedstrijden kunt spelen met echt publiek op de tribunes. Tot nu toe moesten de Haagse basketballfans het doen met livestream beelden van hun (komende) helden. Toch hebben de live-wedstrijden indruk gemaakt, gezien de aantallen kijkers – soms meer dan 1000 – en de vele positieve feedback.

De Kern Staat.
Wat mogen de fans verwachten als ze de Sportcampus Zuiderpark voor het eerst betreden? Allereerst dat een flinke kern van wat er vorig seizoen is opgebouwd is gebleven. Met Deividas Kumelis als grote blikvanger. Niemand bij the Royals zal kunnen ontkennen dat aan het eind van vorig seizoen de vrees bestond dat de populaire pointguard na een buitengewoon sterk seizoen door de concurrentie zou worden weggekaapt. Hij heeft namelijk alles laten zien wat nodig is voor een speler van een van de top teams. Naast een flink scorend vermogen – vraag maar aan BAL Weert die 42 punten om hun oren kregen in een wedstrijd – is hij ook assist koning, aanjager en leider van het team.

Met andere woorden, de ideale speler om een team naar nieuwe hoogten te brengen. Kumelis is echter een Hagenees geworden die zich bijzonder thuisvoelt bij de club. En dus blijft hij Royal!

Naast Kumelis kan The Hague Royals ook beschikken over vijf andere spelers die het ‘rookie’ seizoen hebben meegemaakt. Casey Lopes heeft het in zich om de publiekslieveling van komend seizoen te worden. Casey is vanuit St Eustatius weer overgekomen naar Den Haag om het publiek te vermaken met zijn verrassende individuele acties, maar ook als teamspeler met zijn positieve energie en gezonde agressiviteit is hij van onschatbare waarde. Het Go Casey Go, zal zeker van de tribunes gaan rollen.

Ook Piotr Pandura is er weer bij. Een brok betrouwbaarheid dat zelden verzaakt. Met zijn afstandsschot als specialiteit zal hij zeker proberen zich in de basis te spelen. Het Nederlandse blok werd vorig seizoen onder andere gevormd door Rick van de Salm, Jens te Velde en Vincent Alkema en deze Haagse musketiers hebben nu een jaar ervaring in de DBL achter de rug waarmee ze hun inbreng bij het team zeker gaan vergroten. Het is voor Haagse Toren (2m.16) Alkema te hopen dat hij dit keer verschoond blijft van al het blessureleed dat hem vorig seizoen lange tijd op de tribune hield.

Nieuw bloed uit binnen- en buitenland

Doordat een vijftal spelers van het team van vorig seizoen Den Haag de rug toe keerde kwam er ruimte voor nieuwe aanwinsten. Van het helaas ter ziele gegane Almere Sailors (althans niet meer op het hoogste niveau spelend) komt Marnexson Knepa over. De 25- jarige powerforward is geen onbekende in de regio – hij woont in Zoetermeer – en maakte de overstap al voordat het vervelende nieuws over zijn vorige club bekend werd.

Vanuit het zuiden van het land komt Tom Ackermans de Royals versterken. Tom is een telg uit een bekende basketballfamilie en speelde vorig jaar in het team van de verrassende bekerwinnaar BAL Weert. Hij staat vooral bekend om zijn kwaliteiten als schutter, iets wat de Hagenaars zeker kunnen gebruiken. Vorig jaar liet het schotpercentage vooral aan het begin van het seizoen nogal eens te wensen over, dus  de Eindhovenaar kan zeker uitgroeien tot een gewaardeerde (schot) kracht. Tenslotte tekende vorige week ook Skip Samson een contract bij the Royals, iemand met veel eredivisie ervaring bij onder andere ZZ Leiden , Den Helder en Donar. Vorig seizoen stond hij met Apollo Amsterdam een aantal keren tegenover de Royals. Naast een goed schot brengt hij dus een flinke dosis DBL ervaring en stabiliteit mee naar Den Haag.

En dan is er nog een primeur voor de jonge Haagse basketball profclub. Twee Amerikanen wagen het avontuur en zijn inmiddels vanuit het basketballwalhalla in Nederland aangekomen. Arben Camaj en Bryce Smith zijn beiden 2m06 en ex-college spelers met (Oost) Europese ervaring. Van hen wordt terecht verwacht dat zij met hun kwaliteiten en ervaring het spel van The Hague Royals een boost zullen geven die aansluit bij de Haagse ambities. En natuurlijk hopen de fans ook dat zij voor flink wat spektakel gaan zorgen.

Preseason Start Op 26 Augustus

Donderdag 26 augustus a.s. start het pre-season programma in het Zuiderpark, tegen het gerenommeerde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, met Bert Samson weer als coach die, geassisteerd door technischManager Frank Limburg en Teammanagers Edgar da Costa en Jeroen Pronk het vermogen heeft gehad om binnen korte tijd een hecht collectief op te bouwen. En…. met publiek dat met veel genoegen verwacht wordt voor een eerste kennismaking. Er is achter de schermen keihard gewerkt om het nieuwe seizoen in de BNXT league een succes te laten worden. Het is nu aan het team om het Haagse “one for all and all for one” basketball tot over de landsgrenzen bekend te laten worden.

Zo ziet het programma voor de komende maand eruit:

• 3-5/9 Toernooi in Herford (D) (friendly)
• 12/9, 14.30 uur: Royals – Aris (friendly)
• 18/9 16.00 uur: Aris – Royals (friendly)
• 24/9 20.00 uur: Amsterdam – Royals (BNXT)
• 26/9 15.00 uur: Royals – BAL (BNXT) Season opening!

Tickets zijn verkrijgbaar via:

https://shop.ticketing.cm.com/thehagueroyals/