Zuid-Holland hofleverancier Nederlandse deelname aan Olympische Spelen

De provincie Zuid-Holland is sinds 1980 tot en met de komende Olympische Spelen in Tokio, hofleverancier wat betreft de Nederlandse deelname. De kustprovincie leverde tot nu toe in totaal 355 sporters, goed voor 44 procent van de totale Nederlandse aanwas bij de Spelen, zowel bij de zomer- als bij de wintereditie. Van deze 355 atleten kwamen er 62 uit Den Haag. Op de lijst van in Den Haag geboren Olympiagangers vinden wij onder andere de namen van de schermers Olaf en Arwin Kardolus, atlete Marjan Olyslager, dopingzondaar Michael Bogaard en de fameuze hockeyers Lisanne Lejeune en Ties Kruize.

Sportstad
Buurgemeente Rijswijk, in het nog verdere verleden twee keer sportstad van het jaar, kent vanaf 1980 tot heden slechts één deelnemer met een Olympisch paspoort, badmintonner Mark Caljouw. Voorburg doet het wat dat betreft veel beter met tien Olympiërs, waaronder Stella Jongmans,  wielrenner Dylan van Baarle en topvolleyballer Peter Blangé.

Stalman
Delft komt tot zestien Olympische atleten, met onder andere discuswerpster Ria Stalman en huidige Oranje Leeuwin Victoria Pelova. In Nootdorp lag de wieg van de enige lokale Olympische deelnemer, baanwielrenner Joost van der Burg. Ook Stompwijk kende één deelnemer aan de (Winter)Spelen, shorttracker Cees Juffermans. Wassenaar tenslotte bracht twee Olympiadeelnemers voort, van de fameuze honkbalfamilie Remmerswaal verdedigde Erik de Nederlandse kleuren en Wassenaarse Irene Eijs was als roeister op het Olympisch water actief.

Leuk weetje: het bescheiden Waddinxveen heeft in deze periode slechts twee Olympische atleten voortgebracht, Mirjam Overdam en Tjark de Vries, maar levert op basis van het inwonerstal wel de meeste Nederlandse atleten voor deze internationale sportmanifestatie.

Bron:  NOS.nl