Tony van Diepen met het estafetteteam nu ook de beste van de wereld

Tijdens het 2-jaarlijkse evenement voor estafetteteams, World Athletics Relays, dit jaar gehouden in Chorzów in Polen, heeft het Nederlandse mannenteam van de 4 x 400 meter de gouden medaille veroverd. Na het goede lopen van Dobber, Bonevacia en Angela wist de voor Haag atletiek uitkomende Tony van Diepen het af te maken en als eerste over de finish te komen.

De afgelopen jaren zit de Nederlandse zit de Nederlandse atletiek in de lift. Waar circa 10 jaar geleden maar een handje vol atleten mee deden aan Europese en mondiale kampioenschappen, heb je nu meerdere handen nodig. Wellicht doen er zelfs 50 atleten mee op de Olympische spelen later dit jaar in Tokio.

Tijdens de World Athletics Relays konden er naast medailles ook kwalificaties voor Wereldkampioenschappen in Eugene en Olympische spelen in Tokio worden afgedwongen. Nederland dat zich al op voor de 4 x 100 meter (mannen en vrouwen) al geplaatst voor Tokio. Maar om alle tickets binnen te halen moest op elk onderdeel waar Nederland aan mee deed de finale halen.

Tony van Diepen was net als bij het EK indoor, waar het Nederlandse team Europees kampioen werd, slotloper op de 4 x 400 meter voor mannen.  In de serie werd in de sterkste samenstelling gelopen waardoor Dobber als starter een goede basis legde voor de tweede loper Bonevacia en Angela. Van Diepen die als tweede aan de laatste ronde begon kon met zijn inhoud, Van Diepen is naast 400 meter ook 800 meter loper, kon met een hele sterke laatste 200 meter als eerste finishen (3.03,03) en stelde daarmee de finale plek en de kwalificatie voor de Olympische spelen en het Wereldkampioenschap veilig.

Ook stond er een relatief nieuw onderdeel op het programma, de 4 x 400 meter mixed. Hierin lopen er 2 mannen en 2 vrouwen om en om de 4 rondjes op het tartan. Ook hier werd Van Diepen als slotloper opgesteld. Omdat ieder land zelf mag beslissen hoe de verdeling tussen mannen en vrouwen is. Is het soms wat onoverzichtelijk maar daardoor niet minder aantrekkelijk om te kijken. Nederland begon met Wardenburg als startloper waarna de vrouwen Bol en Klaver voor een ruime voorsprong zorgde en wederom Van Diepen die de laatste ronde voor zijn rekening mocht nemen en ook deze keer kwam het Nederlandse team als eerste over de finish. Als laatste loper leek het alsof hij zijn krachten aan het sparen was. Maar later moest Van Diepen toegeven dat hij kramp voelde opkomen.

Op de zondag stonden de finales op het programma. Van Diepen was op deze dag alleen ingedeeld op de 4 x 400 meter mannen. Net als een dag eerder begonnen Dobber, Bonevacia en Angela weer heel sterk waardoor Van diepen gelijk met Japan als eerste aan de laatste ronde begonnen. Door een flitsende start van de laatste loper van Zuid-Afrika liep Van Diepen met nog 200 meter te lopen op de tweede plaats. Maar na wederom een geweldige laatste 150 meter kwam het Nederlandse team met ongeveer 10 meter voorsprong over de finish waar Van Diepen werd opgevangen door zijn teamgenoten. Het team is nu  na beste van Europa ook de beste van de Wereld.

Het Nederlandse team 4 x 100 meter dames moest genoegen nemen met de 3e plaats. Het team had een ruime voorsprong na 300 meter. Helaas verloor het stokje veel snelheid door een slechte wissel tussen Nadine Visser en Naomi Sedney.

Alle estafette teams die tijdens de World Athletics Relays aan de start verschenen haalde de finale. Hierdoor zal Nederland op de Olympische spelen en op het komende wereldkampioenshap op de 4×100 meter (mannen en vrouwen) en op de 4 x 400 meter (mannen, vrouwen en mixed) actief zijn.