The Royal Ten verwelkomt meer dan 2200 deelnemers fijdens 26ste editie


Het gezelligste hardloopevenement van Den Haag!
DEN HAAG, 4 juni 2024. Op zondag 2 juni organiseerde wegatlefiekvereniging The Hague Road Runners voor de 26ste keer het gezelligste hardloopevenement van Den Haag. Na een succesvolle jubileumedifie in 2023 blijft deze prachfige wedstrijd, die volledig draait op de inzet van vrijwilligers, ook dit jaar weer groeien. Ruim 2200 deelnemers verdeeld over 4 afstanden verschenen dit jaar aan de start op de Koningin Marialaan.


Voor het tweede jaar op rij sloegen The Royal Ten en ROC Mondriaan de handen ineen om dit rasechte familie-evenement te organiseren. Verschillende studenten van de opleidingen Orde en Veiligheid en Horeca en Facilitaire Dienstverlening waren hielpen mee om de 26ste edifie wederom tot een groot succes te maken. Het startschot werd gelost voor de deur van ROC Mondriaan aan de Koningin Marialaan 9 in Den Haag. In het start-finishgebied en langs het parcours hing een gezellige sfeer met veel vrienden, familie en buurtbewoners die de deelnemers kwamen aanmoedigen.

Op de Theresiastraat was het een gezellige bedoeling, veel ondernemers hadden speciaal voor de wedstrijddag hun deuren opengegooid. Zo konden deelnemers lekker nagenieten op het terras van By Mauce of hun prestafie vieren met een ijsje van Luciano.Frame Running
The Royal Ten vindt het belangrijk dat iedereen het plezier van sport kan beleven. Daarom is sinds 2023 het onderdeel Frame Running toegevoegd aan het programma. Voor jongeren met een lichamelijke beperking die zich door middel van een running frame voortbewegen. 9 Frame Runners namen het tegen elkaar op, op het parcours van 1,1 km. Dit jaar liepen er ook 20 kinderen vanuit Sfichfing Alfa Wave mee. Deze sfichfing, gevesfigd vlakbij de start van The Royal Ten in Bezuidenhout, streeft ernaar dat iedereen mee kan doen en elkaar kan ontmoeten, ongeacht eventuele beperkingen die iemand heeft. Zij organiseren acfiviteiten op een toegankelijke en inclusieve wijzen met passende zorg en ondersteuning. De snelste fijd van 4:56 werd voor het tweede jaar op rij neergezet door Michiel Heikens. De tweede plaats was voor Oliver Jonker (5:47) en de derde plaats ging naar Doris Kruijer (6:48).

Kidsrun
300 kinderen tussen 3 en 12 jaar gingen van start op de super snelle Kidsrun. Het parcours van 1,5 km liep voor het grootste gedeelte door de Theresiastraat waar veel winkelpubliek en -ondernemers enthousiast stonden aan te moedigen samen met familie, vrienden, en buren van de deelnemers. Het snelste meisje over de finish was Sterre Torenstra uit Naaldwijk met een fijd van 5:30. Vlak daarachter kwam de nummer twee over de finish, Noor Sprong (5:46), gevolgd door de nummer drie Myrthe Pacqué (5:57). Bij de jongens viel Vincent Rossi in de prijzen. Met zijn fijd van 5:29 was hij de snelste op de Kidsrun. Op de hielen gevolgd door Oliver Sadil (5:30) en de derde plek was voor Lucas Zoulfoukaridis (5:51).

Scholenloop
Maar liefst 20 teams van verschillende scholen van het voorgezet onderwijs uit Den Haag liepen mee met de Scholenloop op de 5 km of 10 km. Johan de Wift Scholengroep was de grote winnaar, die ontvingen het cerfificaat voor ‘Snelste School van Den Haag’ op zowel de 5 kilometerwedstrijd als op de 10 kilometerwedstrijd.

5 km
Het parcours van de 5 kilometerwedstrijd loopt hoofdzakelijk door het prachfige Haagse Bos. Voor het eerst dit jaar deden er ook 3 deelnemers mee op de 5 km die zich voortbewegen middels een running frame. Deze edifie heeft de organisafie van The Royal Ten besloten om zogeheten Frame Runners ook deel te laten nemen op de langere afstanden. Zo komt de organisafie steeds een stapje dichterbij hun doel om een inclusief evenement te realiseren waar iedereen het plezier van sport kan beleven.


Voorafgaand aan de start sprak Casper van der Feltz (stadsdeeldirecteur Haagse Hout) de deelnemers toe om ze succes te wensen. Hij vond het leuk om te zien hoeveel mensen er uitrukken voor deze mooie wedstrijd en feliciteerde de deelnemers alvast met hun bijzondere prestafies.

Bij de mannen werd de snelste fijd neergezet door Habtom Okbamichael (14:54). De snelste vrouw op het parcours was dit jaar Annemarie Kersbergen (18:44) uit Dordrecht. Het mannenklassement bestond verder uit de winnaar van vorig jaar Nixon Fernandes (16:04) en Tom Hak (16:56). Annemarie Kersbergen deelde het podium met Fréderike Westerbeke (19:04) en Marieke Teftero (19:51).

10 km
Het pareltje van The Royal Ten is het parcours van de 10 kilometerwedstrijd. Via de Bezuidenhoutseweg leidt het parcours de deelnemers naar de wijk Marlot, waar ze na een groot rondje door de wijk via de Bezuidenhoutseweg de waterpost tegenkomen op het 5 kilometerpunt. Naast de ingang van Paleis Huis ten Bosch duikt het parcours het Haagse Bos in en rennen de deelnemers prakfisch door de achtertuin van de koning.

Er verschenen een paar bekende gezichten aan de stad fijdens de 10 km. Zo hield wethouder Hilbert Bredemeijer (Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening) vooraf aan de start een toespraak over het belang van sport voor iedereen. Hij benadrukte hoe bijzonder het is dat The Royal Ten het tweede grootste hardloopevenement is van Den Haag, en al 26 jaar kan bestaan met de inspanningen van alle vrijwilligers. Hierna nam de wethouder plaats tussen de andere deelnemers van de 10 km om mee te rennen. Hij kwam in een fijd van 37:34 over de finish.

Wethouder Marfijn Balster (Volkshuisvesfing, Wijken, Welzijn en Zuidwest) deed ook mee. Hij liep de 10 km in 42:24. De wethouder posfte een foto met zijn medaille op Instagram “Fijn Koninklijk rondje weer in Haagse Hout, @theroyalten. Weer fantasfisch georganiseerd, heel veel leuk publiek langs de kant en een mooi afwisselend parcours. Geweldig compliment aan alle vrijwilligers van @hague_road_runners_hrr die dit jaarlijks mogelijk maken!”

Prins Pieter-Chrisfiaan van Oranje Nassau, van Vollenhoven verscheen voor het tweede jaar op rij aan de start bij The Royal Ten. De prins schreef op Instagram tevreden te zijn met zijn fijd (40:45) ondanks de verkeerde keuze in hardloopschoenen en een doel om onder 40 minuten te lopen. “Leuk om in eigen omgeving te lopen en dank aan de organisafie!”.

10 km wedstrijdloop & prestafieloop
Compefifie hardlopers namen het tegen elkaar op het afwisselende parcours. De eerste vrouw over de finish was dit jaar Jennifer Elvin van Haag Atlefiek met een geweldige fijd van 36:36. Het vrouwenklassement van de wedstrijdloop laat op de tweede plaats Rose Enthoven (36:43) zien. De derde plek werd opgeëist door Susannah Duncan (37:14).

De snelste man op de 10 km wedstrijdloop was dit jaar een bekend gezicht, namelijk Habtom Okbamichael met een fantasfische fijd van 30:58. Habtom ging er dus vandoor met de 1e prijs op zowel de 5 km als de 10 km. De tweede plek in het mannenklassement van de wedstrijdloop ging naar Sibren Lochs (30:59) van Hellas en de derde plek was voor Tesfit Ghide (31:34) van Haag Atlefiek.

Onder de recreafie hardlopers was het ook een spannende wedstrijd op de 10 km prestafieloop. James Smith zefte daar de snelste fijd neer (35:27). Met slechts een honderdste verschil pakte Joey Visbeen de tweede plek (35:28) en niet ver daarachter kwam Stan Verhoeven over de finish in een fijd van (35:35). Het was een Haagse feestje op het podium met deze drie inwoners uit Den Haag.
Lydia van der Burg uit Delft kwam als eerste vrouw over de finish. Zij liep de 10 km prestafieloop in 42:52. De tweede plek was voor de Haagse Andree Willemse (43:13). En als derde op het podium stond Jikke Bijen (44:50).

Business Run

Maar liefst 39 business teams uit Den Haag en omstreken deden mee aan Business Run 5 km en Business Run 10 km. Teams bestonden uit maximaal 8 teamleden, waarvan de eerste 3 de uiteindelijke eindfijd van het team bepaalde. Het snelste team op de 5 km was van Fugro uit Leidschendam. Op de 10 km ging het team van Run2Day Den Haag er vandoor met de wisselbeker.

Er deden ruim 2250 deelnemers verdeeld over 4 afstanden mee aan The Royal Ten. Er stonden honderden enthousiaste toeschouwers langs het parcours. En de ruim 200 vrijwilligers hebben er weer een onvergetelijke 26ste edifie van weten te maken. Kortom, het gezelligste hardloopevenement van Den Haag was weer een groot succes.

Foto’s gemaakt door Sebasfiaan Nederhoed fijdens The Royal Ten 2024.