The Hague Royals schiet met scherp in Almere

Kevin Dijkhuizen, de vaste chauffeur van de uitwedstrijden van de Royals, kan een tevreden man zijn. Zijn wens was een eerste uitoverwinning en een feestje in de bus. Nou, dat feestje werd met de 73-95 zege op Almere Sailors zeker gevierd. Met een clubrecord aan punten en de eerste zege buiten Den Haag.

In het eerste kwart zag het daar nog niet helemaal naar uit. Eric Kibi opende weliswaar de score met twee vrije worpen, maar in een relatief laag tempo namen de gastheren aanvankelijk het initiatief. Bij een 11-7 achterstand gaf Laurens Yperlaan, inmiddels vaste basisspeler, met een drietje de bezoekers weer aansluiting. Helaas moest dezelfde speler even later met een vervelend lijkende blessure van het veld. De ploegen hielden elkaar daarna goed in evenwicht zonder tot hoogstaand spel te komen en de Almeerders konden het eerste kwart net naar zich toetrekken: 17-16

Bart Bijnsberg dunk show
Aan het begin van het tweede kwart slaagden de Royals er voor het eerst in om op voorsprong te komen, mede dankzij “and one” vrije worpen van pointguard Deividas Kumelis. Daarna werd het de show van Bart Bijnsdorp die al in het eerste kwart een keer gedunkt had. Hij voegde er vlak achter elkaar twee “cherry picking“ dunks aan toe – dunks vanuit een steal – en gooide er verder alles in wat uit zijn handen kwam. Bij 29-38 was het gat geslagen en Almere Sailors zouden daar niet meer overheen komen. Zonder de dragende spelers Kibi en Kumelis – die allebei rust op de bank kregen – hielden de in het veld staande spelers zich makkelijk staande en bereikten alweer met een “and one”, Alhassan Barrie, de ruststand 32-46.

Powerbasketball
Ook na de rust hielden de fysiek sterkere Hagenaars de tegenstanders redelijk makkelijk van zich af en liepen steeds verder uit . Met name de rebounds, zowel aanvallend als verdedigend , waren goed verzorgd. Met een hoofdrol voor de man van staal, Eric Kibi. Niet alleen zorgde hij voor de aanvallende en verdedigende power, maar ook zijn schotpercentage was meer dan behoorlijk. Na een rommelige fase met veel vrije worpen kenden de Sailors even een kleine opleving en kwamen terug tot 56-69. Tijd voor Rick van der Salm om een fraaie driepunter te produceren. Daarmee doofde het laatste vuur in het spel van de tegenstander.

Recordscore
De zege kwam in de laatste periode nooit meer in gevaar en de Royals konden rustig doorgaan met scoren. Iedereen deed een duit in het zakje, tot aan de op het laatst nog ingewisselde Jens te Velde toe, die onder luid geklap van zijn medespelers de laatste twee vrije worpen verzilverde. Een mooie overwinning die ook betekent dat de Royals twee plekken stijgen op de ranglijst en nu naar boven kunnen kijken. En dat is een prettig gevoel voor een lange thuisreis. Man van de wedstrijd deze keer Bart Bijnsdorp met een perfecte score: negen keer aanleggen, negen keer raak.

Redactie: Ruud van de Graaf
Archieffoto: Frank van Leeuwen (Sportshoots.nl)