Not in my house: The Hague Royals zet zegereeks voort tegen Apollo Amsterdam

Je mag Apollo Amsterdam best een soort van angstgegner van The Hague Royals noemen. In de vorige ontmoetingen trokken de Amsterdammers telkens aan het langste eind. De mix van geslepen oude rotten, lengte en talentvolle driepunt schutters bleek eerder te veel te zijn voor de mannen van coach Bert Samson. Maar dit keer zou het anders uitpakken tegen het team waarin Samson Jr. dit keer weinig speelminuten kreeg. De Hagenaars konden alweer de vijfde overwinning van dit seizoen noteren – 73-69 – en hielden de punten dus weer in eigen huis. De Sportcampus Zuiderpark begint een moeilijk te nemen hindernis te worden in de Elite B divisie van de DBL.  

Het begin van de wedstrijd bood een beeld dat tot aan het eind zou blijven: twee teams die elkaar voorbeeldig in evenwicht lieten, met basketbal van een zeer acceptabel niveau. De Royals moesten het doen zonder de geblesseerden Laurens Yperlaan en Casey Lopes. Een plekje in de basis dus voor Alhassan Barrie, die zou uitgroeien tot de smaakmaker van de wedstrijd. Maar daarover later.  

De Amsterdammers namen via de lange center Berend Weijs het initiatief, maar de Royals antwoorden telkens gelijk via Tim Troussel- topscorer met 18 punten – en de opvallende Barrie. Aan de basis van de vaak gesmeerd lopende aanvallen stond altijd weer point guard Deividas Kumelis . Zijn ingenieuze oplossingen werden helaas niet altijd goed verwerkt door de voorwaartsen, maar als het lukte zag het er prachtig uit. Verdedigend wisten de mannen van Samson de gevaarlijke schutters van de hoofdstedelingen aardig in bedwang te houden zodat de teams elkaar niets toegaven. 17-18 aan het eind van het eerste kwart.  

Ook daarna bleef de wedstijd volledig in evenwicht. Als het ene team uitliep en het andere team de mogelijkheden niet goed benutte, was het even later weer andersom. Er waren veel mooie acties te bewonderen, zoals een prachtige assist van Kumelis op Troussel waarmee de Royals weer de leiding pakten. Ook Barrie liet zich met een driepunter weer gelden. Ruststand 33-32 en nog steeds loeispannend. 

De koning van de kluts 

De Haagse wonderthee deed zijn werk want in een hoog tempo walsten de Hagenaars ineens over de bezoekers heen. Tien punten op rij zonder dat er werd tegen gescoord. Vooral Troussel en ook Eric Kibi lieten zich in deze periode gelden, op aangeven van koning van de assist Deividas Kumelis. Helaas stonden de mannen van Apollo Amsterdam ook niet stil en kwamen via een aantal knappe driepunters weer in de wedstrijd. Maar het hoogtepunt moest nog komen. Alhassan Barrie heeft zich in Den Haag al geliefd gemaakt door zijn eeuwige strijdlust. In het voetbal kennen we de bij Excelsior vertrekkende assistent -trainer en oud- speler Andre Hoekstra die zijn bijnaam “koning van de kluts’ verdiende door zijn vechtlust en bal terugwin acties. Barrie heeft hetzelfde: de bal in de vijandelijke bucket krijgen, hem onder zware druk kwijtraken, vervolgens hem op de grond weer terugpakken. Daarna een pass vanaf de zijlijn en op de grond naar Kibi en diens score, 51-51. Het gaf de Hagenaars een nieuwe boost die leidde tot een kleine voorsprong: 56-53 bij het laatste kwart. 

Cruciale Driepunter Jens te Velde 

In dit laatste kwart leek het toch nog allemaal mis te gaan. Met name de Amsterdamse point guard Keyshawn Bottelier trok de wedstrijd naar zich toe met een paar mooie drives. Bij 64-69 leek het gaatje geslagen, maar deze Royals geven nooit op. Eerst was het Pjotr Pandura met een drietje, nog maar eens een assist van Kumelis en toen een cruciale driepunter van Jens te Velde die het team weer op voorsprong zette. En dit keer definitief. De foutenlast van Apollo leidde tot vrije worpen van The Hague Royals die steeds aan de goede kant van de score wisten te blijven. Ook toen in de laatste minuut de Amsterdamse schutter twee keer een open kans kregen om voor drie punten aan te leggen. Beide keren faalden ze jammerlijk en dat deed Kumelis niet vanaf de vrije worp lijn. Weer een overwinning in het Zuiderpark. Man van de wedstrijd? Alhassan Barrie door zijn passievolle spel en vooral die ene actie in het derde kwart, of toch Deividas Kumelis, voor zijn doen weinig scorend, maar met zijn 16! assists oh zo belangrijk. De meest tevreden man moet echter “Pa” Samson zijn; eindelijk een keer rustig slapen na een wedstrijd tegen Apollo Amsterdam. 

Redactie: Ruud van de Graaf

Foto’s: Martin van Oostveen