Royals levert prima teamprestatie tegen sterke koploper

Wie de uitslag  63 – 74 ziet en de wedstrijd niet via de livestream  gezien heeft zou kunnen denken dat de bezoekende Gelderlanders een makkelijke middag hadden. Het tegendeel was echter waar. Gedurende grote delen van de wedstrijd gingen The Hague Royals gelijk op met de favoriet voor de eerste plaats in de Elite B divisie. Een groot compliment dus voor de progressie van het onervaren  team. In een spannende wedstrijd van een goed niveau konden de bezoekers pas in het laatste kwart afstand nemen.

Al in de eerste minuten werd  duidelijk dat deze tegenstander van een ander kaliber was dan de vorige twee die werden verslagen. Onder andere door twee Amerikanen die de meeste punten voor hun rekening namen is de Berkelse ploeg een van de verrassingen van dit seizoen. Daartegen moesten de Royals hun sterkste kanten laten zien. Lange tijd lukte dat ook. Zonder echte uitblinker legden de Hagenaars een solide teamprestatie op de prachtige vloer van de Sportcampus. Vanaf het eerste fluitsignaal zetten de Royals hun tegenstanders dusdanig onder druk dat die hun favoriete spel niet konden spelen en hard moesten werken voor de scores.

Met Laurens Yperlaan als felle verdediger weer in de basis hielden de twee ploegen gelijke tred in de eerste helft. Tim Troussel was zoals gebruikelijk de laatste weken verantwoordelijk voor de meeste scores in het begin en zonder veel fouten te maken bleef de verdediging prima overeind tegen de aanvalskracht van Yoast United. Een goed voorbeeld van het steeds beter wordende combinatiespel was een mooie combinatie tussen Bart Bijnsdorp en Yperlaan, die door de laatste werd afgerond.

Toch moest coach Bert Samson bij 21 -29 in een time out vluchten en zijn mannen stevig toespreken; de verdedigende rebound  moest veel beter om de tegenstanders niet te makkelijke kansen te geven. Een twee- en drietje van Casey Lopes en een Kumelis special verre  driepunter zorgden er daarna  voor dat de stand vlak voor de thee weer in evenwicht was. Helaas leidden wat onzorgvuldigheden ertoe dat de bezoekers toch met een kleine voorsprong konden gaan rusten: 29- 35.

• The Hague Royals

Rick van der Salm op schot

Na de rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld . De Hagenaars lieten soms prachtige combinaties zien , waarbij een paar keer de afwerking helaas ontbrak. Maar telkens als Yoast United dacht een gat te hebben geslagen kwam The Hague Royals als team weer terug. De gegroeide breedte bleek vooral toen bankspeler Rick van der Salm twee prima driepunters achter elkaar produceerde om het verschil weer terug te brengen naar drie punten: 44-47. En dit keer was het de bezoekende coach die zijn mannen luidruchtig moest toespreken. De Royals kregen in deze periode de gelegenheid om langszij en zelfs voorbij Yoast te komen, maar faalden – alweer –  jammerlijk in de afwerking.

Luke vanaf de “parkeerplaats”

De laatste periode werd bepaald door de nr.1 van Yoast United, Austin Luke. Met twee drietjes vanaf de parkeerplaats en een aantal slimme assists trok de Amerikaan  de wedstrijd naar zich toe. Dit keer hadden de moegestreden Royals geen antwoord op de Gelderse demarrage. Geroutineerd speelden de bezoekers de wedstrijd uit en verlieten opgelucht het Zuiderpark. The Hague Royals kan echter op een prima pot basketbal terugkijken en iedereen kon zien dat het gat met de betere teams in de nationale competitie zichtbaar kleiner is geworden. Topscorer werd , zoals wel vaker , Eric Kibi met 18 punten, terwijl ook Tim Troussel in de dubbele cijfers kwam.

Redactie: Ruud van de Graaf

Foto’s: Sportshoots.nl