Beat the buzzer voor Royals in Leeuwarden

Voor de tweede keer dit seizoen lukte het The Hague Royals een wedstrijd in de laatste seconde te beslissen. Was het een aantal weken geleden Deividas Kumelis die in een one man show BAL naar huis schoot, nu was het Eric Kibi (foto) die op een onorthodoxe wijze de overwinning in het verre Leeuwarden uit het vuur sleepte: 61-63. Overigens na een rommelige wedstrijd met weinig goed basketball.

Het begin van de wedstrijd tegen Aris was geheel voor de bezoekers. Zoals bijna gebruikelijk was het Tim Troussel die een flitsende start kende. De Fransman was in de eerste minuten  nauwelijks af te stoppen en gooide ook vrolijk alles van achter de driepuntlijn raak. Dit leidde tot een onwaarschijnlijke 4-16 tussenstand en liet coach Naciri in een time out vluchten. Zijn aanwijzingen misten hun uitwerking niet en onder leiding van de handige Amerikaan Chad Frazier en de Griekse reus Dimikopoulos speelden de Friezen zich weer in de wedstrijd. Het gat werd geheel gedicht en de thuisploeg sloot het eerste kwart af met een 23-20 voorsprong.

Rentree Vincent Alkema
Coach Bert Samson reageerde in de minuten tot het tweede kwart met zijn eigen pep talk die door de Hagenaars werd beantwoord met een agressieve start met een driepunter van Casey Lopes en een belangrijke tweepunter van de ingewisselde Vincent Alkema. Deze laatste was ingebracht om met zijn 2,14 meter het gebrek aan lengte bij The Royals te compenseren en dat pakte prima uit. Een slepende blessure had hem meer dan een half seizoen uit de ploeg gehouden, maar nu luisterde hij zijn rentree gelijk op met een score die de stand weer op gelijke hoogte bracht. Het spel golfde heen en weer met soms fraaie acties maar met eigenlijk nog meer missers. Aan Haagse kant was er een drietje met bord van Troussel en een “and one” van Lopes terwijl de Friezen het vooral van de dadendrang van Frazier moesten hebben. Beide ploegen hielden elkaar daardoor bijna perfect in evenwicht: 38-36.

De agressiviteit van het begin van het tweede kwart kenmerkte ook het begin van het derde kwart. Nadat Pjotr Pandura met twee vrij worpen de ploegen geheel in evenwicht bracht brak de beste periode van The Hague Royals aan. Plotseling vlogen de vlotte combinaties er weer in terwijl de verdediging met  Kibi weer als sterke rebounder ( 17 rebounds) steeds hechter werd. Een prachtige behind the back pass van Kumelis op Troussel  (topscorer met 22 punten) vormde het hoogtepunt van deze tussensprint: 43 – 51. Zoals zo vaak dit seizoen kwam er  echter weer een abrupt einde aan de scoringsdrift en kon Aris zich weer oprichten. Aan het eind van het kwart was de voorsprong dan ook geslonken tot vier punten: 47-51.

Onwaarschijnlijk einde
Ook gedurende  het laatste kwart ontliepen de twee toekomstige beker kemphanen elkaar niet veel en wisselden beide teams goede acties af met onbegrijpelijke missers – zelfs een mislukte  dunk van de Friezen – af. Uiteindelijk leek de teamfoutenlast de bezoekers de spreekwoordelijke das om te doen, maar toch was daar ineens het curieuze einde. Aris maakte een onbegrijpelijk fout door buiten de lijnen te stappen en The Royals kregen met drie seconden op de klok de kans om de wedstrijd te beslissen met een ingooi. De bal werd naar Kibi gespeeld die van de basket af werd gedreven. Met een wanhoopspoging wist hij toch nog een schot te produceren dat tot dolle vreugde van alles wat Haags was tot  “beat the buzzer” werd gepromoveerd. De tiende plek in de DBL werd zo verzekerd met vijf overwinningen in de laatste twee maanden.  Een mooie opmaat dus voor komende zaterdag. wanneer beide ploegen elkaar in Den Haag weer treffen, ditmaal voor de beker. Het belooft weer een spannend verhaal te worden  met  een omvangrijk livestream publiek dat de Haagse basketbaltrots hopelijk beker historie zal zien schrijven.