Voorbeschouwing Ajax vrouwen – ADO Den Haag vrouwen

Alleen nog maar topwedstrijden speelt ADO Den Haag Vrouwen dit seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Inmiddels is de ploeg al vijf competitieduels ongeslagen. Om daar een reeks van zes van te maken, wacht de uitwedstrijd tegen Ajax. In de competitie stonden beide clubs 26 keer eerder tegenover elkaar. Viermaal ging de overwinning naar de groengelen, tegenover veertien nederlagen. Acht keer deelden beide elftallen de punten. Eerder dit seizoen werd het in Den Haag 0-3 voor de bezoeksters.

Afgelopen zondag wist Ajax op bezoek bij Excelsior Rotterdam (1-4) na drie duels zonder zege weer drie punten te halen. Door die wisselvallige reeks is de club uit Noord-Holland de koppositie in de Eredivisie kwijtgeraakt aan PSV. Het elftal staat met 28 punten uit dertien wedstrijden op de derde plaats. Marjolijn van den Bighelaar, eerder nog te zien in het groengele shirt, is momenteel de clubtopscoorster met zes doelpunten. ADO Den Haag Vrouwen heeft acht punten minder dan de tegenstander. Om dichterbij te komen, kan het elftal van Sjaak Polak zich vasthouden aan 21 februari 2020. In de Eredivisie Cup zorgde Anne Sellies destijds in de 90ste minuut voor de 0-1 overwinning in Amsterdam.

“Allereest zijn we natuurlijk hartstikke blij dat we de kampioensgroep hebben gehaald,” zegt Amber Verspaget. “Dat het twee speelrondes voor het einde al beslist was, geeft aan dat we het goed hebben gedaan in de reguliere competitie. In de topwedstrijden hebben we laten zien dat we het de gebruikelijke top drie heel erg lastig kunnen maken. Ik kijk daarom ook erg uit naar de wedstijden die gespeeld gaan worden in de kampioensgroep!”

Vanwege een blessure en de vroegtijdig stilgelegde competitie kwam de 23-jarige verdedigster vorig seizoen niet in actie voor het eerste elftal. Dit seizoen speelt ze elke wedstrijd, regelmatig zelfs de volle negentig minuten. “Ik ben superblij om weer wekelijks op het hoogste niveau actief te zijn! Na mijn blessure sta ik met een andere instelling op het veld. Ik geniet van het feit dat ik weer kan en mag voetballen, terwijl ik voorheen alleen maar bezig was met presteren. Het plezier dat ik elke training en wedstrijd heb is ten goede gekomen aan mijn spel. En ik ben ook erg blij met het vertrouwen vanuit de staf en het team. Ik hoop dat we deze goede lijn kunnen voortzetten, want dan kunnen er nog hele mooie dingen gaan gebeuren dit seizoen.”

Te beginnen zondag in de uitwedstrijd tegen Ajax. “Dat is altijd een wedstrijd op zich. Als we dezelfde intensiteit kunnen brengen als de afgelopen wedstijden, verwacht ik dat zij een hele lastige middag gaan hebben zondag, want we zitten in een goede flow. Ajax is ook de enige topploeg waar we nog geen punten tegen hebben gepakt dit seizoen, dus we gaan er alles aan doen om daar zondag verandering in te brengen.”

De wedstrijd Ajax – ADO Den Haag Vrouwen wordt op zondag 28 maart gespeeld op Sportpark De Toekomst. Aftrap is om 12:15 uur en de wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN.

Tekst: Ivo Schimmel
Fotograaf: Eric de Wit