Voorbeschouwing Ajax – ADO Den Haag

ADO Den Haag gaat zondagavond voor haar 27e competitiewedstrijd op bezoek bij Ajax. Het is alweer de 47e editie tussen deze twee ploegen in Amsterdam. Het zal een zware kluif worden voor het elftal van trainer Ruud Brood, maar deze is niet van plan een hele bus te parkeren tegen Ajax. Het duel in de Johan Cruijff ArenA begint om 20.00 uur en staat onder leiding van arbiter Allard Lindhout. De scheidsrechter wordt hierbij geassisteerd door grensrechters Richard Polman en Markstrijker. Jannick van der Laan is aangesteld als vierde official en Bas Nijhuis is de VAR vanuit Zeist.

In de voorgaande 46 edities van Ajax tegen ADO Den Haag namen de gasten driemaal de volle buit mee naar Den Haag. ADO Den Haag won in 2010 voor het laatst, toen werd het 0-1 door een doelpunt van Wesley Verhoek. Vorig seizoen won Ajax met maar liefst 6-1. Het is voor ADO Den Haag niet te hopen dat het zondagavond net zo afloopt als exact 39 jaar geleden. Toen boekte Ajax de grootste zege ooit op ADO Den Haag, 9-1. Wim Kieft 3x, Johan Cruijff 2x, Tschen La Ling, Dick Schoenaker, Gerald Vanenburg en Soren Lerby maakten destijds de doelpunten voor Ajax.

Zoals eerder gezegd, is trainer Ruud Brood niet van plan een hele bus te parkeren in Amsterdam. De realiteit is dat ADO Den Haag de schade zal moeten beperken tegen Ajax, maar dat betekent niet dat er bij voorbaat gedacht moet worden dat het niets wordt. Het wordt een zware uitdaging voor de ploeg uit Den Haag. Na de laatste nederlaag tegen Heracles Almelo (1-2) is de afstand naar plek vijftien en zestien groter geworden. Degradatie komt steeds dichterbij, maar de ploeg moet zijn rug rechten.

Een formatie van vijf verdedigers lijkt bij ADO Den Haag voor de hand te liggen zondagavond. Een aantal spelers van ADO Den Haag heeft te maken met wat lichte fysieke klachten, dus zal Brood een aantal aanpassingen moeten doen. Michiel Kramer lijkt niet op tijd fit te zijn voor het treffen met Ajax. Ricardo Kishna en Bobby Adekanye zijn dat wel, waardoor het mogelijk is dat deze twee jongens samen zullen starten in de aanvalslinie.

Bij Ajax is Noussair Mazraoui nog altijd niet inzetbaar, waardoor Devyne Rensch “gewoon” op de rechtsback positie zal spelen. Omdat Sébastien Haller ook weer inzetbaar is, wordt verwacht dat Dusan Tadic naar links zal schuiven en Antony aan de rechterkant zal gaan spelen. Dit zou dan ten koste gaan van David Neres, die tegen Young Boys nog een goede wedstrijd speelde. Verder wordt er verwacht dat Edson Álvarez als centrale verdediger doorschuift naar het middenveld, waardoor er weer een plekje is voor Perr Schuurs. Vermoedelijk zal ook Daley Blind op de bank starten bij Ajax.

Redactie: Haagsetopsport.nl

Foto: Archief