The Hague Royals verliest van Amsterdam maar vooral van zichzelf

In het voetbal zou het duel tussen The Hague Royals en Apollo Amsterdam waarschijnlijk een kelderkraker genoemd zijn. Beide ploegen bivakkeerden met 2 punten onderaan de ranglijst. Een reden genoeg voor de Hagenaars om zichzelf kansen toe te dichten op een verdubbeling van het puntenaantal. Helaas, het liep heel anders af.

Het begin van de wedstrijd in de mooie Sportcampus Zuiderpark zag er anders hoopvol uit. Via twee  “and one” driepunters en een sterk reboundende Eric Kibi vlogen de Royals uit de startblokken. Het was echter  tekenend dat het antwoord niet lang op zich liet wachten. Bij 9-9 waren de teams weer in evenwicht. De wapens van de bezoekers werden ook meteen duidelijk. Een paar routiniers die de rust bewaarden en hun puntjes meepikten, een lange center die het de Haagse verdediging lastig maakte en wat jonge talenten met een goed schot. En dat ontbrak er weer eens aan bij de Hagenaars. Te vaak werd een moeilijke oplossing gezocht tegen de felle zone verdediging van de Amsterdammers en een afstandsschot ontbrak bijna geheel. Zo kon Apollo relatief makkelijk uitlopen naar 17 – 23 aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart werd er aanvankelijk weinig gescoord en kwamen de Royals door een aantal steals terug tot 23-25.  Net toen iedereen dacht dat het gat wel overbrugd zou worden brak de zwakste periode van The Hague Royals aan. De Amsterdamse verdediging bleek een te groot obstakel voor de vaak slordige Haagse aanvallen en aan de andere kant zorgde de foutenlast voor veel vrije worpen, waar Apollo wel raad mee wist. Het einde van dit kwart was tekenend voor de malaise bij de Hagenaars: erg onnodig balverlies met nog zes seconden op de klok gaf de Amsterdammers twee gratis punten en een ruime voorsprong bij de rust, 29 – 41. Daarbij presteerden The Hague Royals het om maar liefst elf keer de bal onnodig weg te geven.

  • The Hague Royals

De tweede helft begon eigenlijk als de eerste met een fel Royals team dat via een drietje van Casey Lopes en een aantal goedlopende aanvallen – het kon dus wel – terugkwam tot 38-45. Door er een hollen, vliegen wedstrijd van te maken probeerden de Royals Apollo  van hun stuk te brengen , maar de Amsterdammers bleken opvallend onverstoorbaar. Toch bracht Alhassan Barrie met een driepunter in de laatste seconde  hoop in de Haagse harten. Helaas bleek dat ijdele hoop te zijn want Apollo bleef zorgvuldiger en rustiger en het gat van tien punten werd snel hersteld. Wel mag gezegd worden dat het de Amsterdammers ook niet helemaal tegenzat , want vaak viel een balletje via het bord en de ring net goed , waar dat aan Haagse kant weinig gebeurde.

De marge van tien punten bleef tot het einde gehandhaafd, wat de Royals ook probeerden. Uiteindelijk een verdiende – maar onnodige –  overwinning voor Apollo Amsterdam die daar duidelijk  heel blij mee waren. Eindstand 71-80, met Daveidas Kumelis als topscorer aan Haagse kant met 22 punten en ook Tim Troussel met een verdienstelijke 14 punten. Veel tijd om te treuren hebben The Hague Royals niet want zaterdag wordt alweer afgereisd naar Bemmel, waar Yoast United als volgende tegenstander wacht. Dan moet het beter en vooral zorgvuldiger.