All for one and one for all: The Hague Royals geeft Den Haag topbasketbal

Het zal door de Corona crisis nog niet voor  iedereen duidelijk zijn maar in de Sportcampus in het Zuiderpark groeit iets moois.  Na een lange en zorgvuldige voorbereiding kon de clubleiding afgelopen zomer vol trots zeggen dat de stad klaar was voor top basketball.  Natuurlijk komt er veel bij kijken om een nieuw profteam op te zetten, maar daar is de club wonderwel in geslaagd. Hoewel de resultaten het nog niet doen vermoeden, en de sporthal om bekende redenen nog leeg is,  leeft er een Sleeping Giant in het Haagse Zuiderpark.

De resultaten na de eerste helft van de competitie zullen voor de buitenstaander wellicht tegenvallen. En ook binnen de club werd er misschien  stiekem op meer gehoopt. Maar ga er maar aanstaan. Stamp vanuit nul een team uit de grond dat meekan met  professionele organisaties met zeeën aan ervaring en veelal een veel groter budget. De spelers komen van heinde en verre en moesten natuurlijk eerst wennen aan elkaar. Daarbij moest ook een management team gevonden worden dat past bij het team en de club.

Coach Bert Samson is een man met veel ervaring die in staat is om naast structuur aan te brengen ook voor een goede teamgeest te zorgen. En dat is een prestatie: er staat een team dat als een eenheid fungeert en waar nog veel rek in zit. Het team onderscheidt zich van de meeste andere teams doordat het een spelletje speelt met veel fysieke kracht en risico. Lukt het dan ziet het er mooi en aantrekkelijk uit, lukt het niet dan ziet het er wat knullig uit. Maar er wordt altijd met passie gespeeld en terug geknokt bij een  achterstand.

Natuurlijk zijn resultaten een eerste prioriteit maar als we even verder kijken zijn er heel veel positieve elementen te halen uit de eerste seizoenhelft. Ten eerste de accommodatie. Wat een geweldige Sporthal staat er in het Zuiderpark. Bedenk dat  er geen Corona zou zijn en  deze hal vol had gezeten met een luidruchtig meelevend publiek. Dan had de ranglijst er wellicht iets anders uitgezien. Er is een perfecte ambiance om sfeer te maken en het team naar hogere prestaties te schreeuwen.

De uitstraling van het team is fris, powerful en een mix van culturen. Dus perfect passend bij de stad Den Haag. De tenues worden nu al de mooiste van het land genoemd en zelfs hele traditionele tegenstanders imiteren het taalgebruik van de Haagse rappers die het commentaar verzorgen. De livestream is een groot succes. Vooral de gasten  van topteam Donar die de gratis livestream tijdens hun wedstrijd in Den Haag bezochten waren zeer enthousiast. De shout outs zitten nu ook in hun basketball idioom. Met meer dan 900 volgers tijdens de wedstrijd is wel duidelijk dat het potentieel voor topbasketbaal in Den Haag groot is.

Corona, we komen er niet omheen. Het heeft alles anders gemaakt, optimistische plannen getorpedeerd en het eerste seizoen van de Royals tot een overlevingsreis gemaakt. Subsidies voor top sport teams zijn er nauwelijks dus is het bestuur afhankelijk van welwillende sponsors die de club – en het basketball in Den Haag – een warm hart toedragen. Het bestuur maakt overuren , met een sociaal programma, het aanbieden van merchandise en het  bouwen op de goodwill die het gelukkig overal tegenkomt.

Wat zal de tweede helft van het seizoen brengen?  In de Elite B divisie tegen  de teams die de top ook  nog niet gehaald hebben. De resultaten zullen waarschijnlijk wisselvallig blijven, dat ligt in het spel van het team opgesloten. Soms zullen we met ons hoofd schudden na weer een onnodige turnover, maar ook zullen we blij worden van spectaculaire acties met snelheid en power. The Hague Royals heeft iets toe te voegen aan het Nederlandse basketball en als die potentie helemaal losbarst, kijk dan maar uit als tegenstander. De ambitie om de top te halen is er niets voor niets. Met Corona uit de weg en de Haagse fans naar binnen staat er een mooie toekomst voor de deur. All for one en one for all.

Redactie: Ruud van de Graaf

Foto: Archief