The Hague Royals houden lang gelijke tred met Groningse favorieten

Met het Groningse Donar kwam een van de topteams uit de Dutch Basketball League op bezoek naar de Sportcampus- Zuiderpark. Ongetwijfeld met het idee dat het een gemakkelijke avond zou worden met alleen de grootte van de overwinning als vraagteken. Niets was echter minder waar. In tegenstelling tot de wedstrijd van afgelopen weekend in Zwolle begonnen de Royals fel en geconcentreerd. Er werd agressief en gesloten verdedigd en daar hadden de Groningers duidelijk moeite mee.

Voor elk punt werd geknokt en score bleef lang laag en gelijk. Na vijf minuten stond de stand 9-9 op het bord en waren vooral de duels tussen Erik Kibi en de Groningse guard Ogungbami interessant. Tegen het einde van het eerste kwart namen de Royals zelfs brutaal de leiding, onder andere door de goed spelende Casey Lopes. Hiermee werd de stand  aan het eind van het eerste kwart 19-15 in Haags voordeel tot ergernis van de Groningse coach Rudez die zijn ongenoegen duidelijk liet blijken.

Felle tegenstand
Het favoriete Donar werkte enigszins aangeslagen door de felle Haagse tegenstand  en bleef slordig aanvallen. Wat zij ook probeerden met tempoversnellingen en strafwissels – ja inderdaad- de Haagse verdediging bleef opvallend gesloten. Aan de andere kant werd het aanvalsspel helaas slordiger en werd een aantal break mogelijkheden niet benut. De Groningse frustratie over het niet in hun spel kunnen komen bleef en uitte zich ook in het feit dat de meeste fouten van Donar spelers kwamen. Zo kon het gebeuren dat The Hague Royals halverwege nog steeds aanspraak konden maken op een stunt, met een buitengewoon lage score 25-29. En iemand was luidkeels verre van blij.

Uitblinker
Na de pauze lukte het Donar dan eindelijk wat weg te lopen. Uitblinker daarbij was de imposant grote van Brandwijk die Bart Bijnsdorp – die niet geheel topfit  leek – een zware avond bezorgde. Ook de driepunter ging lopen bij de Noorderlingen zodat de tussenstand 37-54 een logisch gevolg van het toch wel aanwezige klassenverschil was. Wie echter had gedacht dat The Royals het hierbij zouden laten zitten kent het team niet. Karaktervol werd er door geknokt en Donar kon niet verder uitlopen. Met een (bijna) perfecte alley oop van Lopes werd het Haagse karakter beloond. Tekenend voor de goede prestatie van the Royals was het feit dat de wedstrijd met een eindstand binnen de 20 punten en het feit dat de Groningse coach zelfs na de wedstrijd nog erg ontevreden was. Vooral defensief stond The Hague Royals zijn mannetje en als er wat zorgvuldiger was omgegaan met de vele aanvallende mogelijkheden had er nog wel eens een hele verrassende eindscore op het bord kunnen staan. Nu werd het uiteindelijk 53-67

Op een ander vlak zette het Haagse basketball zich ook op de kaart. Het talrijke Groningse stream publiek, 800 + viewers- was erg te spreken over de manier waarop het Haagse commentaar werd geleverd. En inderdaad, vergeleken met veel andere teams waait er een verfrissende wind door de zaal met het basketball/rap jargon van de beide commentatoren. Den Haag komt er aan als basketballstad, dat lijkt wel zeker!