31e ‘Aanwinst’ in een jaar zet vraagtekens bij sportief beleid ADO Den Haag

Column

Met het vastleggen van de Kroatische middenvelder Tomasliv Gomelt (26) van de Italiaanse Serie A-club Crotone, die tot het einde van dit seizoen gehuurd wordt, komt het totaal aantal nieuwelingen in het Cars Jeans Stadion gerekend vanaf 1 januari 2020 tot nu toe op 31 !

Met Gomelt, naast Janmaat, Vejinović, Zuiverloon en Juan Familia-Castillo, komt het aantal nieuwelingen onder de huidige trainer Ruud Brood op vijf en dat is gegeven de stand op de ranglijst op dit moment (18 januari, red.) niet onlogisch. Met name het gebrek aan routine lijkt de ploeg dit seizoen parten te spelen.  Hoewel het aantal middenvelders bij de Haagse ploeg nu wel heel erg aan de ruime kant is (acht stuks) zou je je kunnen afvragen, zonder al gelijk een waarde oordeel uit te spreken over de nu aangetrokken Gomelt, of dit  nu echt de meerwaarde voor het middenveld is. Gomelt is echter een linksbenige middenvelder en is met dat feit in het achterhoofd wellicht wel de aanvulling waar behoefte aan is. Waar de behoefte aan een linksbenige middenvelder groot was, is de behoefte aan een extra spits veel groter, Wellicht wordt dat deze maand nog de waarheid met aanwinst 32.

Onder het huidige Technische Hart zijn er dus liefst 31 nieuwelingen welkom geheten bij de Haagse BVO waarbij aangetekend dient te worden dat onder Alan Pardew er liefst acht huurspelers bijkwamen (Bogle, Duffy, Stubbs, Thomas, Baluta, de Bock, van Buren en Spence) die bij het stilleggen van de competitie editie 2019/2020 allemaal weer waren verdwenen, zij bleken weinig toegevoegde waarde te hebben.

Gedwongen door de financiële situatie en een spelersgroep die stijf onderaan stond, moesten de renovatiewerkzaamheden van start gaan. Het gevolg was dat in de zomerse transferwindow, voor aanvang van dit huidige seizoen, een flink aantal nieuwelingen werd aangetrokken. Liefst 18, veelal jonge spelers, werden binnengehaald met de hoop dat het lot in de loterij er tussen zou zitten. Zoveel geluk als VVV Venlo heeft met haar spits zat er voor ADO Den Haag jammer genoeg (nog) niet in. Van de binnengehaalde en veelal gehuurde spelers zijn er inmiddels een aantal terug naar hun club teruggegaan (Arweiler, Elmkies, Faye, Rigo en Catic) terwijl Pavel Morrison begin januari samen met ADO Den Haag besloot uit elkaar te gaan.

Wat maakt bovenstaand overzicht nu duidelijk?

Een veelal gehoord geluid is het scenario waarbij er afscheid werd genomen van een flink aantal ervaren krachten een verkeerd scenario was. Alhoewel Immers, Meijers en Beugelsdijk bij hun huidige clubs alle drie geen basisspelers zijn en ADO met hen ook onderaan stond, wordt die koe vaak uit de sloot gehaald. Wat in mijn ogen heel duidelijk wordt, zeker ook als je kijkt naar de namen die worden aangetrokken door het gros van de eredivisie clubs, geld bepaalt alles. Trainers en technisch directeuren met een lege portemonnee moeten gokken, Heel soms gokken ze goed (Bulykin, Giakoumakis, Guidetti) maar veel vaker gokken ze mis.

Met dat gegeven in het achterhoofd is het te hopen dat het kleine beetje geluk dat nodig is om deze selectie een push te geven snel komt en dat ADO de weg naar boven vindt.

Wellicht dat hierdoor er wat rust komt binnen de club, dat sponsoren weer aanhaken en dat ADO daardoor op termijn weer spelers kan halen die ook voor het grote publiek een logische keuze zijn en dat er veel minder met het adagium ‘Niet geschoten is altijd mis’, spelers worden aangetrokken.

Het op het oog wellicht minder doordachte sportieve beleid komt dan in een ander daglicht te staan als blijkt dat er meer spelers dan Samy Bourard en Andrei Ratiu een echte aanwinst blijken te zijn.

Of de Haagse supporters ADO in het seizoen 2021/2022, waarbij ze hopelijk weer lijfelijk aanwezig kunnen zijn, op Eredivisie niveau kunnen aanmoedigen of op het niveau van de Keuken Kampioen Divisie zal eind mei duidelijk worden. Duimen dus !!       

De ADO watcher
Rob Blankenstein

Geef een reactie