Verdient grootaandeelhouder United Vansen meer waardering bij ADO ?

Sinds de verkoop van de aandelen door oud-eigenaar Mark van der Kallen voor een slordige 9,9 miljoen euro aan het Chinese United Vansen, waardoor de Chinezen in januari 2015 eigenaar werden van de Haagse BVO, is er het nodige gezegd en geschreven. Het kwam zelfs zover dat beide partijen in december 2016 nog tegenover elkaar kwamen te staan bij zowel de Ondernemerskamer als ook bij de Haagse rechtbank. Sindsdien is de relatie tussen beide partijen flink verbeterd. Behalve de door de rechter destijds bepaalde vergoedingssom van een kleine 2,5 miljoen euro stortte UVS de voorbije jaren nog een flink aantal miljoenen euro’s op de Haagse bankrekening. Naast de 9,9 miljoen euro die werd betaald aan Van der Kallen is het bedrag wat inmiddels in de Haagse club is geïnvesteerd opgelopen tot een slordige 18 á 20 miljoen euro.  Algemeen Directeur Mo Hamdi heeft ook uitgesproken dat UVS zich de laatste jaren een verantwoordelijke aandeelhouder heeft getoond die de gemaakte verliezen steeds heeft aangevuld en dat de club wellicht zonder deze hulp niet eens meer zou hebben bestaan.

In maart jl. kwam het bericht naar buiten dat Vantone Investments Holding Limited op het punt stond een Chinese club over te nemen. Het bedrijf Vantone  is grootaandeelhouder van UVS , die op haar beurt zoals bekend de aandelen van ADO bezit. In maart hoopte Vantone de deal met de Chinese club Tianjin Tianhai af te ronden waarbij het de bedoeling was dat UVS deze club zou gaan leiden. Voor ADO biedt de samenwerking veel voordelen op financieel en sportief gebied. Voor zover bekend is deze deal nog steeds niet rond en hoe de status op dit moment is van het een en ander evenmin. 

Om te schetsen hoe de club er op dit moment zowel financieel (grondslag jaarcijfers seizoen 2019/2020) als sportief voorstaat wordt onderstaand getracht een beeld te schetsen.

Financieel
Op financieel vlak blijft het voor de Haagse BVO een moeilijk verhaal. Uit het onlangs gepresenteerde jaarverslag over het afgelopen seizoen blijkt dat het werkelijke verlies uitgekomen is op 2,7 miljoen euro waar 2,1 miljoen euro begroot was. Nu is het natuurlijk wel zo dat de corona pandemie invloed heeft gehad op deze cijfers. Weinig wedstrijden werden in het Cars Jeans Stadion afgewerkt  waardoor de Hagenaars de inkomsten moesten missen van veel wedstrijden in het eigen stadion. Door de bijdrage van de overheid van 1 miljoen euro in het kader van de NOW regeling en de soepele opstelling van sponsors en de Gemeente Den Haag is het uiteindelijke verlies nog enigszins binnen de perken gebleven. In de begroting voor het huidige seizoen (2020/2021) wordt rekening gehouden met een verlies van 4,25 miljoen euro gebaseerd op het gegeven dat er na 1 januari 2021 weer volledig publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn.

Indien er slechts sprake kan zijn van een beperkt aantal toeschouwers wordt het te verwachten verlies ingeschaald op 4,8 miljoen euro. Uit de jaarcijfers valt verder uit de rubriek ‘Overige bedrijfsopbrengsten’ te halen dat de uitgaande transfers van El Khayati en Wilfried Kanon 1,4 miljoen hebben opgebracht terwijl de transfer van onder andere Bjørn Johnsen een seizoen eerder nog een kleine 2 miljoen euro opleverde.

Het credo bij aanvang van dit seizoen was om meerwaarde te creëren voor de lange termijn. Eind november 2019 presenteerde Algemeen directeur Hamdi in China een driejarenplan aan de grootaandeelhouder UVS met als doel de club te positioneren als consistente factor in de Eredivisie met als beoogd resultaat aan het einde van die planperiode Europees voetbal te behalen en met een op dat moment operationeel break-even resultaat, hetgeen met instemming werd begroet en op hoofdlijnen werd geaccepteerd.  Ondanks het vertrouwen in deze plannen zal ADO Den Haag bij het uitblijven van transferresultaten nog ‘steeds’ afhankelijk zijn van een agiostorting of een nieuwe achtergestelde lening door UVS hetgeen voor het seizoen (2019/2020) geresulteerd heeft in een achtergestelde lening van 5,9 miljoen euro. Kortom, de Hagenaars mogen zich zeer gelukkig prijzen met de Chinezen. Dit in tegenstelling tot het beeld dat er toch heerst van de grootaandeelhouder UVS in Den Haag en omstreken.

Ondanks het al jaren uitgesproken voornemen om meer inkomsten te genereren in het Cars Jeans Stadion  blijft het net als voor meerdere BVO’s heel moeilijk om zelfstandig de broek op te houden.

Sportief
Met een geheel vernieuwde selectie (18 nieuwkomers) en het vertrek van veel oudgedienden (Immers, Beugelsdijk, Meijers, Malone, Falkenburg en Bakker) zijn de Hagenaars nu vijf wedstrijden onderweg in het seizoen 2020/201 wat tot nu toe geresulteerd heeft in vier nederlagen en één overwinning. Zoals bekend is het uitgangspunt dit seizoen het Eredivisieschap handhaven en meerwaarde creëren op het veld met deze  jonge selectie om zo voor de langere termijn waarde te generen die dan benut kan worden om de selectie op kwalitatief niveau te verbeteren en dan op termijn aan te haken bij het linkerrijtje van de Eredivisie.

Hoe reëel is dat?
Een elftal heeft sowieso tijd nodig om een goed draaiend geheel te worden. Alleen is die tijd er domweg niet want alleen resultaten zijn een voedingsbodem voor vertrouwen en dus punten die ADO Den Haag weghouden van de plaatsen 16 tot en met 18. Het is moeilijk om nu al een objectief oordeel te geven over de aanwinsten die hun entree hebben gemaakt in het Cars Jeans Stadion.  Op het eerste gezicht laten Peet Bijen, Kees de Boer, Lassana Faye, Ilay Elmkies, Samy Bourard, Nikolaos Karelis en Ravel Morrison een positieve indruk achter maar dat is uiteraard geen garantie voor een bestendig seizoen met voldoende punten om aan het einde van de rit minimaal op de 15e plaats te eindigen. In de gespeelde wedstrijden tot nu toe houdt het voetbal op kwalitatief niveau niet over (Heracles uit: kansloos, Groningen thuis: punt was verdiend geweest, Feyenoord uit: uiteindelijk terechte nederlaag, VVV uit: gelijkspel was de verhouding en Vitesse thuis: kansloos). Goed voetbal eisen de Haagse supporters ook niet. Wel strijd, passie en inzet want dat is toch het minste wat je als die hard supporter mag verwachten. Wat dat betreft was de wedstrijd van zondag tegen Vitesse een afknapper zeker als je in ogenschouw neemt dat zelfs 45 minuten met een man meer voetballen nauwelijks uitgespeelde kansen opleverde.

Wie tot nu toe het grootste slachtoffer is in de selectie van trainer Aleksander Rankovic is John Goossens die nauwelijks nog meer aan bod komt en hoe je over hem denkt maar met zijn routine en uitstekende linkerbeen kan hij wel iets aan kwaliteit toevoegen aan dit nog zoekende elftal. De komende twee wedstrijden (AZ thuis en PSV uit) leveren normaal gesproken geen punten op maar zeker tegen het dolende AZ moet een stuntje mogelijk zijn want drie punten uit zeven wedstrijden is geen positief vooruitzicht, maar we laten ons verrassen ! Overigens heeft zowel Rankovic en het Technisch Hart van de club aangegeven ogen en oren open te zullen blijven houden voor een buitenkansje nu is dit buitenkansje beschikbaar gekomen want Nasser El Khayati die ruim een jaar geleden vertrok naar Qatar SC  heeft de club alweer verlaten nadat de club zijn contract met onmiddellijke ingang heeft ontbonden en transfervrij is dus ‘niets’ staat een terugkeer in de weg, toch?   

Hoewel de vooruitzichten zoals nu geschetst verre van positief lijken te zijn, is er één groot voordeel: thuisvoordeel bestaat in deze corona periode niet meer en de druk van het publiek ook niet. Dus is er niets wat de ADO spelers kan tegenhouden om onbevangen en zonder druk een prestatie neer te zetten. Voor wat betreft de concurrentie onderin het rechterrijtje krijgen we pas duidelijkheid als ADO in rechtstreekse duels kan laten zien wie er meer in huis heeft (Sparta, RKC Waalwijk, PEC Zwolle, Fortuna Sittard of FC Emmen) waarbij de eerste confrontatie tegen concurrent VVV Venlo positief uitpakte.

Redactie: Rob Blankenstein (ADO watcher)     

Geef een reactie