Dunlop DKC verovert tweede landstitel in clubhistorie

Dunlop DKC is afgelopen zaterdag voor de tweede keer in de clubgeschiedenis landskampioen badminton geworden. In de Eredivisiefinale in de Maaspoort in Den Bosch versloegen de Hagenaars F.I.T. Almere met 5-1. Ook in 2015 was Dunlop DKC al eens de beste club van Nederland.

Dunlop DKC ging als favoriet de eindstrijd in. In de reguliere competitie was de ploeg van trainer Dennis Lens namelijk als eerste geëindigd, waarmee het een rechtstreeks ticket voor de finale afdwong. Almere werd tweede in de competitie. Daardoor moest het via play-offs tegen nummer drie Drop Shot een finaleplek proberen af te dwingen. En daar slaagden de Flevolanders ook in, die zodoende voor de zesde keer ooit de eindstrijd bereikten. Net zoveel als Dunlop DKC. Almere wist, net als de formatie uit Den Haag, maar één keer te winnen; in 2020. 

Waar Dunlop DKC bij vorige (verloren) finales nog weleens te kampen had met tegenslag – zo raakte kopman Mark Caljouw vlak voor de eindstrijd in 2023 geblesseerd aan zijn hand – kon Lens nu beschikken over een volledig fitte selectie. Dat betekende ook dat hij lastige keuzes moest maken. Zo koos de oefenmeester in het mannendubbel niet voor Gijs Duijs, die doorgaans een koppel vormt met Michiel Kruijt. Laatstgenoemde trad nu aan met Caljouw. De keuze van Lens pakte goed uit. Het Almere-duo Alex Vlaar/Dyon van Wijlick werd met 21-18 en 21-16 verslagen. De enige verliespartij voor Dunlop DKC was enigszins ingecalculeerd. Alyssa Tirtosentono en Marlies Baan moesten het opnemen tegen nationale selectie speelsters Kirsten de Wit en Cheryl Seinen. De DKC-dames boden nog wel goed tegenstand, maar ging toch nipt met twee keer 21-19 ten onder.

Dunlop DKC nam een 2-1 voorsprong door een redelijk eenvoudige zege van Jaymie Laurens op Diede Odijk. DKC’er Joran Kweekel had, met name in de eerste game, de nodige moeite Noah Haase van zich te ontdoen. Game één ging in verlenging naar diezelfde Haase. In het vervolg ging Kweekel steeds beter spelen, en leek de tank bij de Almere-speler langzaam leeg te raken. Kweekel won de volgende games met 21-14 en 21-4.

De volgende singles konden de beslissing al brengen aangezien Dunlop DKC op een 3-1 voorsprong was gekomen, en het na vijf wedstrijdpunten niet meer in te halen is. Dat Caljouw won van Dennis Koppen mocht geen verrassing heten. Maar dat de nog maar 16-jarige DKC-speelster Flora Wang nagenoeg tegelijkertijd Alida Chen (voormalig Dunlop DKC en nummer twee van Nederland) versloeg, zag niet iedereen aankomen. Wang pakte de eerste game, overleefde in de tweede game een aantal setpoints, maar won toch met 22-20. Daarmee kwam de stand op 5-1 en dat betekende de winst voor Dunlop DKC. De afsluitende mixen hoefden niet meet gespeeld te worden. Na 2015 mag Dunlop DKC zich voor de tweede keer de beste club van Nederland noemen.

Bron DKC