Oud schaatskampioen Joan Haanappel overleden

Oud schaatskampioen Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd in België overleden.

Tijdens haar actieve schaatscarrière won zij driemaal een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen en nam zij deel aan de Olympische Spelen van 1956 en 1960. In 1960 viel ze net buiten de prijzen en werd ze vijfde. Op het WK van 1960 werd zij eveneens vijfde, waarna zij besloot haar actieve carrière te beëindigen. Vervolgens trad Joan in dienst bij de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on Ice. Na ook dit hoofdstuk afgesloten te hebben werkte zij jarenlang als verslaggever bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport.

Op 12 november 2008 werd Joan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In hetzelfde jaar richtte zij de Stichting Kunstrijden Nederland op met het doel haar geliefde sport weer in Nederland op de kaart te krijgen. Vol energie wierp zij zich op deze nieuwe taak. Zij werd hierbij ondersteund door haar vriendin en Olympisch Kampioen, Sjoukje Dijkstra.

De Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland had het moeilijk en moest het hebben van vrijwillige bijdragen van kunstrij liefhebbers en van kleine sponsoren, maar het grote geld bleef uit.

Het was een moeilijke tijd, maar met de hulp van de Haagse ijsbaan De Uithof en de bijdragen van de donateurs, lukte het haar om 4x per jaar een trainingskamp te organiseren op De Uithof, waar gerenommeerde buitenlandse trainers en choreografen les kwamen geven aan de Nederlandse talenten, die zij samen met Sjoukje Dijkstra had uitgekozen. 

Na een aantal jaren bleek deze strategie succesvol en kwalificeerde de 16-jarige Lindsay van Zundert zich voor de Olympische Spelen van Beijing waar zij een 18e plaats behaalde.

Zonder Joan’s doorzettingsvermogen zou dit niet gelukt zijn. Zij was dag en nacht in de weer om financiële middelen voor SKN te genereren en potentiële sponsors enthousiast te maken voor haar idealen.

Iedereen die betrokken is bij SKN zal Joan enorm missen. Het ging haar om de kinderen, hun dromen en om toptalent in het kunstrijden voor altijd te laten schitteren. Wij zullen haar grote verdienste voor het kunstrijden voor altijd eren en vol overtuiging en daadkracht haar legacy en Stichting Kunstrijden Nederland voortzetten.