Doelpunt Veerman bezorgt ADO Den Haag de winst op FC Groningen

ADO Den Haag heeft vrijdagavond in de Euroborg in Groningen een zeer nuttige overwinning behaald tegen de plaatselijke FC. Het enige doelpunt viel na ruim een kwartier spelen en kwam op naam van Henk Veerman die daarmee ook zijn eerste doelpunt in de competitie kon noteren.

Wijzigingen

De ploeg van trainer Darije Kalazić was ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd tegen Jong AZ (4 – 1 winst) op drie plaatsen gewijzigd. Bart van Hintum en Lasse Vigen Christensen maakten hun debuut en Tyrse Asante keerde na een aantal weken afwezigheid weer terug in de basis. Dit ging ten koste  van Daniel Granli (geblesseerd), Dhoraso Klas en Jerry van Ewijk.

1e Helft

De wedstrijd begon gelijk met druk van de thuisploeg. Na vier minuten moest doelman Hugo Wentges  al gelijk in actie komen. Een voorzet van de thuisploeg ging via meerdere schijven plotsklaps op Wentges af die nog net redding wist te brengen met zijn voet. Ook spits Kevin van Veen dreigde gevaarlijk te worden maar Tyrese Asante voorkwam dat de Groningse aanvaller gevaarlijk kon worden. Na ruim een kwartier spelen kwam de Haagse ploeg onverwachts  op voorsprong. Jort van der Sande zag Henk Veerman opduiken achter de verdediging en bediende de Volendammer op maat die met een fraai schot de 0 – 1 op het scorebord zette.. Een paar minuten later kregen de bezoekers de kans op de tweede treffer maar de stift van Van der Sande over doelman Michael Verrips verdween over het doel.

Vertrouwen

Het doelpunt gaf de ploeg van Kalaziċ vertrouwen en daardoor gingen de bezoekers met meer bravoure spelen. De Haagse defensie kwam in deze helft nauwelijks meer in de problemen.

Grootste kansen

De grootste kansen in deze fase waren voor de ploeg uit de Hofstad. In de 33e minuut was er opnieuw een gevaarlijke situatie voor het Groningse doel. De mee opgekomen Justin Che werd in de zestien gevloerd maar scheidsrechter Gözübüyük zag er geen strafschop in en wuifde de Haagse protesten weg.  Niet veel later floot de leidsman voor rust en onder een striemend fluitconcert zochten de ploegen de kleedkamers op.

2e Helft

Net als voor de rust ging de thuisploeg vliegend van start. Gelijk al in het begin ontstond het eerste echte gevaar.

Dit overleefden de bezoekers. Niet lang daarna was het Henri Koudossou die voor het eerste Haagse gevaar zorgde. De Duitser ging zijn directe tegenstander voorbij en schoot in het zijnet. Twee minuten later moest Wentges handelend optreden na een van richting veranderd schot van de na de rust ingevallen Zweed Daleho Irandust. Met een knappe save plukte de Haagse doelman de bal uit de hoek. In het vervolg van deze tweede helft vielen er nog maar weinig echte kansen te noteren. Een kwartier voor tijd was het Matteo Waem die dicht bij de 0 – 2 was maar zijn kopbal uit een corner werd gekeerd door de Groningse doelman. In de ruim bemeten extra tijd van zes minuten met doelman Verrips in de zestien van de bezoekers ontsnapte de Hagenaars nog aan de 1 – 1 toen een schot op de paal belandde. De bezoekers doen met deze nipte winst goede zaken in de ranglijst en nemen nu de vierde plaats in en gaan komende maandag op bezoek bij FC Eindhoven dat zesde staat.