Voorbeschouwing ADO Den Haag Vrouwen – SC Heerenveen

Na de recente successen in de Azerion Vrouwen Eredivisie gaat op zondag 19 maart de strijd om de TOTO KNVB Beker weer verder voor ADO Den Haag Vrouwen. In de kwartfinale komt SC Heerenveen op bezoek in het Bingoal Stadion. Beide ploegen stonden slechts eenmaal tegenover elkaar in de KNVB Beker. Op 16 april 2011 verloor de Residentieclub in de halve finale na een doelpuntloos duel de strafschoppenreeks met 4-3.

SC Heerenveen kende vorige maand een eenvoudige achtste finale. Op bezoek bij De Tukkers won de Friese club, mede dankzij een hattrick van Nina Nijstad, met 0-8. Het is inmiddels de zevende maal op rij dat SC Heerenveen de laatste acht heeft gehaald. Alleen in 2017 en 2018 kwalificeerde de nummer acht van de Eredivisie zich in die periode voor de halve eindstrijd. De beste prestatie behaalde de ploeg in 2011, toen in de finale werd verloren van AZ. Drievoudig bekerwinnaar ADO Den Haag Vrouwen (2012, 2013 en 2016) won in de achtste finale met 2-5 op bezoek bij Wartburgia. De nummer vier van de Eredivisie staat voor het negende jaar op rij bij de laatste acht en plaatste zich daarin vijfmaal voor de halve finale

“We zullen nog een aantal zware wedstrijden krijgen waarin we top moeten zijn,” kijkt Barbara Lorsheyd vooruit op de periode in de beker en competitie die eraan komt. “We zien elke wedstrijd als een finale. We zullen er alles aan doen om die derde plek in de Eredivisie te pakken. Daarnaast zijn we met ADO Den Haag Vrouwen ook altijd cupfighters en willen we in de beker alles eruit halen. We hebben vaker laten zien daarin te kunnen verrassen, dus zullen we ook nu elke wedstrijd er volle bak voor gaan. Want een bekerwedstrijd is altijd anders dan een competitiewedstrijd.”

De 31-jarige sluitpost gaat al richting de driehonderd wedstrijden onder de Haagse lat. Dit seizoen verkeert ze in goede vorm en hield ze al achtmaal de nul in de Eredivisie, evenveel als heel vorig seizoen. “Ik denk dat we het goed voor elkaar hebben als we als team acht keer de nul houden. Voor mijzelf is het ook een fijn gevoel om het veld af te stappen met een clean sheet. Ik denk dat ik een goed seizoen draai, ook dankzij de samenwerking met mijn medespeelsters. Er zijn ook momenten van mij geweest die beter konden, zodat ik misschien nog wel minder doelpunten tegen had kunnen krijgen. Maar als ik nu naar het totaalplaatje kijk, geeft het wel vertrouwen om dit seizoen met nog meer clean sheets het veld af te stappen.”

Dat kan zondag voor de derde maal dit seizoen kunnen gebeuren tegen SC Heerenveen. De duels in de competitie eindigden namelijk in 3-0 en 0-5. Toch verwacht de doelvrouw geen eenvoudige wedstrijd. “Een bekerwedstrijd is altijd anders en je kan verrast worden. Wij mogen niemand onderschatten en bereiden ons voor dat de wedstrijd beter moet dan de andere wedstrijden die we hebben gehad tegen SC Heerenveen. Daarin mogen we kritisch naar elkaar zijn. Zo kunnen we elkaar scherp houden en ervoor zorgen dat iedereen er klaar voor is.”

De wedstrijd ADO Den Haag Vrouwen – SC Heerenveen wordt op zondag 19 maart gespeeld in het Bingoal Stadion, gelegen aan het Haags Kwartier 55 in Den Haag. Aftrap is om 13:00 uur. Tickets voor het bekerduel zijn uitsluitend online te koop.

Tekst Ivo Schimmel
Foto Ashton Tokromo