VCC’ers speelden op cricket-WK voor 36.426 toeschouwers

Foto ICC/ Getty Images: spelmoment India- Nederland met 36.426

Logan van Beek

Shariz Ahmad, Logan van Beek en Bas de Leede van de Voorburg Cricket Club (VCC) hebben een onvergetelijke ervaring achter de rug. Met het Nederlands cricketelftal speelden zij acht wedstrijden op het WK in Australië. De wedstrijd tegen cricketgrootmacht India werd weliswaar verloren, maar was toch een van de hoogtepunten, met tienduizenden toeschouwers in het stadion van Sydney en tientallen miljoenen TV-kijkers. Het werd nog gekker toen Oranje tegen de verwachtingen in topland Zuid-Afrika wist te verslaan.

Bas De Leede

“Echt heel vet, niet normaal”, laat Bas (22) weten vanuit Australië. En zijn 19-jarige teamgenoot Shariz Ahmad appt: “Dit is een ervaring die ik nooit ga vergeten.”

Aanvankelijk leek het erop dat Nederland na drie wedstrijden in de Groepsfase weer naar huis moest. Namibië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werden weliswaar verslagen, maar tegen het sterke Sri Lanka liet Nederland het afweten. Namibië moest nu – zoals werd verwacht – de VAE verslaan om door te gaan naar de tweede ronde. VAE stuntte echter tegen de Afrikanen, waardoor Nederland alsnog doorstroomde naar de ‘Super 12’.

Shariz Ahmad

Daar trof Oranje achtereenvolgens de toplanden Bangladesh, India, Pakistan, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Bas raakte licht geblesseerd toen hij tegen Pakistan een ‘bouncer’ van 148 kilometer per uur tegen zijn helm kreeg, maar herstelde daarvan op tijd om tegen Zimbabwe het belangrijkste wicket te pakken en de winnende runs te slaan. Daarna resteerde de stunt die de wereldmedia haalde: winst op Zuid-Afrika met 158 runs tegen 145. Niemand had dat voor mogelijk gehouden.

Voormalig wereldtopper Ricky Ponting noemde Bas de Leede, die twee keer tot Player of the Match werd uitgeroepen, als mogelijkheid voor zijn team, de Hobart Hurricanes op Tasmanië. Maar De Leede was al gecontracteerd; hij meldt zich in januari 2023 bij de Mumbai Indians in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij zal deelnemen aan de nieuwe ILT20-competitie.