VCC 2 kampioen; VCC 1 in finale om tweede landstitel

In 2002 won Tim de Leede met zijn team de enige landstitel in de geschiedenis van de Voorburgers. Sindsdien haalde het team twee keer de finale van de play-offs, in 2007 en 2021. Beide keren verloren de Voorburgers. Dit jaar kan Tims oudste zoon Bas, nu aanvoerder van het eerste elftal, VCC zijn tweede titel bezorgen na de gewonnen halve finale tegen HCC. De reserves van VCC 2 gaven in het weekeinde het goede voorbeeld door te promoveren naar de Hoofdklasse.

Het zag er overigens lange tijd niet naar uit dat VCC 1 zich rechtstreeks zou plaatsen voor de finale. VCC had weliswaar een nette score van 234 runs neergezet, maar na een voor de Hagenaars riante tussenstand van 148 runs met nog maar één batsman uit kwam de klad erin bij HCC. De ene na de andere slagman ging uit en VCC ging er alsnog met de winst vandoor: 234-220.

In de ochtenduren kende VCC een zwakke start, die echter kundig werd gerepareerd door Bas de Leede (86 runs) en Sybrand Engelbrecht (61 runs). Nog wat rake klappen in de slotovers zorgden voor een acceptabele eindscore van 234 runs.

Innings HCC

VCC miste enkele vangkansen, waardoor HCC steeds comfortabeler in het zadel kwam te zitten. Het leuke van cricket is echter dat je kort voor het einde zwaar ‘achter’ kunt staan en dan door sterk spel en wat geluk een totale ommekeer kunt realiseren.

Dat is precies wat er gebeurde, want misverstanden leidden tot run outs en vooral André Malan en Philippe Boissevain maakten – na het goede werk van Shariz Ahmad in de openingsovers – het verschil met fantastisch bowlen. Hingorani pakte een mooie vang achter het wicket (Overdijk) en Australiër Zac Worden (80 runs in 145 ballen) ging ‘Leg Before Wicket’.

In een oogwenk waren er acht slagmensen uit en VCC rook de onwaarschijnlijke overwinning. Het laatste paar moest vijftien runs maken in de laatste zes ballen. Engelbrecht ving de laatste slagman Bijloos echter en VCC vierde feest temidden van elf verbijsterde HCC’ers.

Op zondag kon HCC zich alsnog plaatsen voor de finale als er zou worden van HBS, dat Excelsior had verslagen. De wedstrijd was vergelijkbaar: HBS leek de 206 runs van HCC moeiteloos te overtreffen, maar stortte tegen het eind van de wedstrijd in elkaar. De finale op zaterdag 10 september wordt dus dezelfde als de halve finale: VCC – HCC op de Groene Zoom, naast Wilhelmus. Aanvang 11.00 uur; toegang is gratis.

VCC 2 kampioen van de Eerste Klasse (foto: Catch of the Day BV)