VCC-sterren schitteren tijdens interlands tegen West Indies

Janneman Malan (links) en Musa Ahmad (midden) op weg naar een partnership van 125 runs voor VCC (foto: Catch of the Day)

Door de aanhoudende regen boekte VCC op Tweede Pinksterdag geen resultaat tegen het bezoekende Salland, hoewel de Zuid-Afrikaanse international Janneman Malan (113 not out) zijn eerste century liet aantekenen. In de afgelopen week hadden diverse andere VCC’ers zich al van hun beste kant laten zien in de drie WK-kwalificatieduels tegen topland West-Indië.

‘West Indies’ is niet echt een land, maar een verzameling spelers uit een vijftiental (ei)landen in het Caribisch gebied, waaronder Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago. Al sinds 1928 speelt het verzamelteam Test Matches onder de naam ‘West Indies’.

Eerdere ontmoetingen met Nederland in 2007, 2011 en 2018 leverden steeds makkelijke overwinningen op voor de ‘Windies’. Dit jaar echter speelde Nederland, dat niet eens over zijn professionals kon beschikken die in Engeland spelen, fantastisch cricket tegen de bezoekers.

VCC’ers presteren goed in Oranje

Met maar liefst zes spelers (Kingma, De Leede, Van Beek, Boissevain, twee maal Ahmad) en nog eens twee oud-VCC’ers (Dutt en Floyd) had de Voorburgse club een stevige inbreng in de Oranje-selectie van waarnemend bondcoach Ryan Cook.

In de eerste wedstrijd maakte Nederland 240 runs. Door regen lag de target voor de Windies iets hoger: 249. Ze bereikten dat pas in de voorlaatste over. VCC’er Van Beek was met 2-49 de beste Nederlandse bowler.

In de tweede wedstrijd kwam Oranje tot 214 all out. De West-Indiërs maakten dat met nog enkele overs te gaan. VCC’er Bas de Leede was de beste Nederlandse bowler met 2-46. VCC’s jonge legspinner Shariz Ahmad (1-28) nam het wicket van Kyle Mayers.

In de derde en laatste wedstrijd (308 – 288) was Bas de Leede wederom de Nederlandse bowler met de beste cijfers (1-34). Daarnaast pakte hij een wereldvang in het outfield en maakte hij 25 runs in de runchase, die uiteindelijk net niet succesvol was. VCC’ers Musa Ahmad en Logan van Beek maakten respectievelijk 42 en 15 runs. Voor Musa was dit zijn hoogste score voor Oranje in een One Day International.

Op 17, 19 en 22 juni speelt Nederland in Amstelveen nog eens drie eendaagse wedstrijden tegen Engeland, eveneens voor WK-kwalificatie. Er worden tussen de 12.000 en 15.000 toeschouwers verwacht. In augustus komen Pakistan (drie WK-kwalificatieduels) en Nieuw-Zeeland (twee T20-wedstrijden) op bezoek in Rotterdam respectievelijk Voorburg.