Sterk cricketland West Indies drie maal tegen Oranje

Tobias Visee in actie voor Nederlands cricketteam

Op 31 mei, 2 juni en 4 juni speelt Nederland op VRA in Amstelveen drie One Day Internationals tegen de West Indies. Deze wedstrijden vinden plaats in het kader van de Super League en bieden uitzicht op deelname aan de Cricket World Cup (CWC) in oktober en november 2023 in India.

Die editie van de CWC zal zestien deelnemers hebben: de top-12 van de Super League en vier zogenoemde Associates. Nederland zit sowieso bij die laatste categorie en kan zich dus eventueel via de spreekwoordelijke achterdeur nog kwalificeren voor de World Cup als kwalificatie niet rechtstreeks wordt afgedwongen.

West Indies wonnen twee eerdere duels

Nederland speelde ooit twee ODI’s tegen de West Indies. In 2007 was Nederland tijdens het WK voor 80 all out (Dwayne Smith 4-8). De Windies (met Chris Gayle) maakten dat zonder wicketverlies in 14.3 overs.

In 2011 (het laatste optreden van Nederland op het 50-over WK) maakten de ‘Windies’ 330/8 (Seelaar 3-45) tegen 115 in 31.3 overs voor Oranje, met Tom Cooper 55 not out en Kemar Roach 6‑27.

Nederland kende matige start in Super League

Het Nederlandse track record in de Super League is tot nu toe matig. De reeks tegen Ierland in Kampong in 2021 was goed, maar tegen Afghanistan en vooral Nieuw-Zeeland waren de mannen van bondscoach Ryan Campbell – ondanks een handvol goede sessies – vrij kansloos.

Overigens worden de komende Super League-wedstrijden waargenomen door Ryan Cook, aangezien Ryan Campbell herstellende is. In maart kreeg hij een hartstilstand.

De West Indies staan in de Super League tot nu toe negende. Zij komen met een relatief jonge selectie naar Amstelveen.

Blikvangers West Indies:

  • Shai Hope (28). Topbatsman met 3.738 One Day runs in 89 wedstrijden en een gemiddelde van 50,51.
  • Alzarri Joseph (25). Fastbowler met 70 One Day wickets voor 1.971 runs.
  • Nicholas Pooran (26). Wicketkeeper/ batsman die 35e staat in de ODI-ranglijst voor batsmen met 1.121 runs in 37 wedstrijden en een gemiddelde van 40,03.
  • Rovman Powell (28). Allrounder die bat in de middle order en fast medium bowlt.

Noot  voor de redactie / niet voor publicatie

Winnen de Windies of zorgt Oranje voor een verrassing?

Laat ons s.v.p. weten of je erbij bent via media@kncb.nl (vul s.v.p. bijgevoegde pdf in)

Patrick de Leede, Pers & Media KNCB, 06 21 54 6995

Backgrounder

Nederland won 34 van zijn 86 ODI’s

Nederland speelde in 1996 zijn eerste officiële ODI, tijdens de World Cup tegen Nieuw-Zeeland. Inmiddels zijn dat 86 wedstrijden. 34 werden er gewonnen, 47 verloren en er was één tie. Hier zitten uiteraard ook ODI’s bij tegen collega-Associates zoals Schotland en Namibië.

West Indies ook sterk in Twenty20

Lang werd er beweerd dat de Windies hun talentvolle sporters kwijtraakten aan andere sporten zoals atletiek, basketbal en honkbal. Dat zou ten koste gaan van de cricketkwaliteit. Maar dat logenstraften zij door in zowel 2012 als 2016 wereldkampioen T20 te worden.

Windies wonnen Test Series 2021/2022 van Engeland

Het meest recente wapenfeit van de Windies is thuis de Test Series (vijfdaagse wedstrijden) winnen van Engeland. Kemar Roach en Jason Holder waren belangrijk voor de gastheren. Engeland heeft het vaak moeilijk in het Caribisch gebied; sinds 2004 hebben ze er geen Series meer gewonnen.

West Indies twee keer wereldkampioen

Toen het eendaagse internationale cricket werd bedacht, voelden de West Indies zich er van meet af aan prima in thuis. Zij werden wereldkampioen in 1975 en 1979 en waren finalist in 1983.

In de jaren ‘70 en begin ‘80 domineerden de West Indies het internationale cricket. Michael Holding vormde samen met Andy Roberts en Wayne Daniel, en later met Malcolm Marshall en Joel Gardner, een gevreesde pace attack. In de jaren ’90 waren het Courtney Walsh en Curtly Ambrose die samen 924 wickets namen. De runs kwamen in de jaren ’70 van Garfield Sobers, Gordon Greenidge, Clive Loyd en Viv Richards, en later – in de jaren ’80 en ’90 – van Desmond Haynes, Shivnarine Chanderpaul en Brian Lara.

Fot Archief