Haagse Dam3daagse krijgt een vervolg

De Haagse Dam3daagse in ISV De Kameleon krijgt ongetwijfeld volgend jaar een derde editie. Ook dit jaar waren de diverse onderdelen stuk voor stuk een succes. Het Nederlands kampioenschap voor pupillen meisjes liep net in mineur af voor Emy van den Berg. De dertienjarige local hero had aan remise genoeg maar moest toch nog de derde plaats aan Wageningse Marlijn Moene laten waardoor ze net plaatsing voor EK en WK jeugd mist. Kampioene werd Sasha Chumachenko (Eindhoven) die in de barrage titelverdedigster Yulia Bintsarovska (Kampen) versloeg.

Wel successen voor DC Den Haag-welpen. Noa van Kooten werd bij de meisjes tweede na Chantal van Santen (Hoogeveen) en Alexander Glogowski mocht na Josef Zhang (Hoogeveen) en Dieter Terlouw (Hoornaar) uit handen van niemand minder dan oud-wereldkampioen en voormalige Hagenaar Ton Sijbrands het brons in ontvangst nemen. Felix van der Meer werd vierde en Antoni Cinciruk zevende.

Het THOpenlucht sneldamtoernooi werd gewonnen door vijfvoudig Nederlandse kampioen Kees Thijssen. De grootmeester bleef Hagenaars Jeroen Kos en Talha Majeed voor. Het open Haags huisdamkampioenschap werd een prooi voor Limburger (!) Jo Hollands.

Vriendendamkring

Op de slotdag stond het nu echt allerlaatste bijeenkomst van de voormalige De Vriendendamkring op het programma. Deze Haagse damsociëteit was in de periode 1967-1987 een begrip. Vrijwel alle damgroten der aarde bezochten de voormalige groentezaak van Arie Jacob en Corry Storm in de Haagse Rembrandtstraat 7, die voor voor velen ook een soort van huiskamer was. Nu volgde er een allerlaatste reünie-bliksemsneldamtoernooi ter nagedachtenis van Arie Jacob, met zijn weduwe Corry als eregaste. Bovendien was oud-wereldkampioen Ton Sijbrands ook nu weer belangeloos bereid om een kloksimultaan tegen zes tegenstanders te geven. Voor de maestro was het na 2019 weer zijn eerste live-optreden. Hij bleek het dammen bepaald niet verleerd. In weldadige stijl zette hij Arie Storm jr., Victor Foss, Piet Rozenboom, Jan-Marten van der Reest en Bonne Douma van het bord en moest alleen aan Leidschendammer Wim Bremmer, de speler met de hoogste rating, een punt af staan.Oud-Hagenaar Sijbrands (hij werd in de jaren zeventig vijf keer landskampioen met de toenmalige topclub RDG) toonde zich met dit resultaat dik tevreden, want hij was tevoren uitgegaan van een winstpercentage van 75. Ondanks zijn 72 jaar bleef hij na afloop onvermoeibaar nog lang analyseren waarbij zich de mooiste varianten op het dambord openbaarden.

Verrassend

Het bliksemsneldamtoernooi (3 min. + 3 sec. per speler per partij) werd verrassend maar verdiend een prooi voor Nijkerker Jan van der Veen. Hij won 12 partijen en remiseerde alleen met zijn concurrent-op-afstand Peter van der Stap en met Krijn Toet. Uit handen van Corry Storm ontving hij de kolossale Arie Jacob Storm Cup. Van der Veen zegde toe dat de naam Storm blijft voortleven in de vorm van een wisselbokaal voor de reeks van Grand Prix-toernooien die op stapel staan.

Maassluizer Peter van der Stap eindigde op vier punten afstand als tweede. Hij was tevens de beste Vriendendammer en werd daarvoor beloond met het even lijvige als fraaie Dammen als Cultureel Erfgoed van Hans van der Nap. Frans van Eenennaam kwam net een punt tekort voor het brons maar was als nummer vijf wel de beste Hagenaar. Waarna er nog vele herinneringen zijn opgehaald en anecdotes uitgewisseld. Zie ook toernooibase.kndb.nl

Foto’s: Stichting The Hague Open