Voorbeschouwing ADO Den Haag vrouwen – PSV. Jannette van Belen: “Bekerwedstrijden zijn toch altijd anders dan competitiewedstrijden”

Voor de derde maal in vier jaar staat ADO Den Haag Vrouwen in de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Zondag 20 maart is daarin PSV de tegenstander. Tweemaal eerder stonden beide ploegen tegenover elkaar in de strijd om de beker. Op 25 januari 2019 wonnen de groengelen in de achtste finale na een 3-3 eindstand de aansluitende strafschoppenreeks. Vorig jaar pakte PSV voor het eerst de TOTO KNVB Beker door op 5 juni in de eindstrijd dankzij een treffer van Joëlle Smits met 1-0 te winnen.

Beide ploegen kenden dit seizoen nog weinig problemen in de KNVB Beker. PSV versloeg achtereenvolgens IJFC (0-6) en Feyenoord (4-0) met duidelijke cijfers. De titelverdediger staat al voor de zesde maal in de halve eindstrijd. Van de eerdere vijf werden er vier gewonnen. ADO Den Haag Vrouwen boekte in de eerdere rondes zeges op Saestum (0-2) en PEC Zwolle (1-3). De drievoudig bekerwinnaar behoort voor de achtste maal tot de laatste vier en wist tot nu toe eveneens viermaal door te stoten tot de finale. Zondag zal duidelijk worden welke ploeg voor de vijfde maal mag strijden voor de hoofdprijs. Het elftal van Sjaak Polak kende bovendien de beste generale. Op 4 maart zorgde Anne Sellies ervoor dat haar ploeg de laatste competitiewedstrijd in Eindhoven met 0-1 won.

“Bekerwedstrijden zijn toch altijd anders dan competitiewedstrijden,” zegt Jannette van Belen. “Er wordt meer strijd en beleving gevraagd, omdat het knock-outwedstrijden zijn. Daarin ligt de kracht van ADO Den Haag Vrouwen.”

De 23-jarige spits is bezig aan haar derde seizoen in de Eredivisie en scoorde dit seizoen tot nu toe twee competitiedoelpunten, evenals vorig seizoen. “Ik heb door de jaren heen best wat stappen gemaakt. Ik hoop mezelf nog meer te kunnen ontwikkelen, want ik ben nog lang niet tevreden. Ik wil een vaste basisplaats en belangrijk zijn voor het team, dus daar zal ik hard voor moeten blijven werken.”

Zondag verwacht ze een wedstrijd tussen twee clubs die aan elkaar gewaagd zijn. “Wij zullen veel energie leveren om de overwinning over de streep te trekken. De meeste meiden hebben bovendien nog de bekerfinale van vorig seizoen tegen PSV in hun achterhoofd, dus we zullen gebrand zijn op een goed resultaat!”

De wedstrijd PSV – ADO Den Haag Vrouwen wordt op zondag 20 maart gespeeld op De Herdgang. Aftrap is om 12:15 uur. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 2.

Redactie: Ivo Schimmel
Foto: Ashton Tokromo