The Hague Royals verzuimt de winst te pakken tegen BAL Weert

Als er één wedstrijd was die The Royals in deze competitie helft hadden kunnen en moeten winnen dan was het gisteravond tegen BAL. De thuisploeg speelde de hele avond zowel  tegen zichzelf als de agressief verdedigende Hagenaars. Met wat meer overleg in de laatste minuten had een overwinning tevens beloning voor de tomeloze inzet van the Royals er dik ingezeten. Nu werd de wedstrijd ondanks twee gewonnen perioden nipt verloren: 66-61.

Beide ploegen kwam aarzelend uit de startblokken. The Hague Royals verdedigde fel en zorgde ervoor dat de thuisclub niet in een ritme kon komen. Ook het gevreesde afstandsschot van BAL fungeerde mede daardoor niet. Helaas liep het in de aanval bij de bezoekers ook niet. De vrije mensen werden niet gevonden zodat de combinaties en schoten te geforceerd tot stand kwamen. En zo kon het gebeuren dat de eerste periode een tussenstand van 12-7 op het bord bracht, wellicht de laagste tussenstand van deze competitie.

Ijslandse storm geeft Den Haag hoop.

In het tweede kwart besloot coach Bert Samson Snorri Vignisson vanaf de bank in te brengen. Dat hebben ze in Weert geweten want “storm “Snorri  bracht The Hague Royals  hoogstpersoonlijk langszij bij de Limburgers. Vaak vraagt het publiek zich bij zijn acties af hoe het mogelijk is dat hij zo makkelijk langs zijn tegenstanders komt. Het antwoord is dat hij gewoon een hele effectieve basketballer is die weet wat hij kan en doet. Ook Bart Bijnsdorp raakte geïnspireerd en hun scores samen  zorgden ervoor dat het tweede kwart naar de Hagenaars ging. Jammer was dan  wel weer dat BAL in de laatste seconde wist te scoren, een kwestie van concentratie: 32-28.

In het derde kwart ging het aanvankelijk gelijk op met een aantal fraaie assists van de verder extra bewaakte en dus minder bepalende  aanvoerder Deividas Kumelis. Ook gooide erkende schutter Tom Ackermans in die periode zijn eerste driepunter, die  de laatste wedstrijden nogal hapert. De laatste twee minuten van de derde periode bleken echter beslissend. Waar BAL een aantal driepunters scoorde produceerden de bezoekers een reeks ongelukkige missers en lieten de gastheren uitlopen tot het grootste verschil van de wedstrijd : 50-44.

De vierde periode begon weer gelijk met een driepunter en een assist van man of the match (20 punten)  Vignisson, die vreemd genoeg in het derde kwart op de bank zat. Een killer steal/dunk van Bart Bijnsdorp bracht de spanning weer helemaal terug: 63-61. Op dat moment zat The Hague Royals duidelijk in een flow, maar een gemiste opgelegde kans en een onnodige aanvallende fout deden  de opmars stokken. Dat de beste spelers opstaan als het moet bewees BAL speler Sander Hollanders , die verder een vlakke wedstrijd speelde. Hij bracht met een verre driepunter het verschil op vijf punten en daar hadden the Royals niet meer van terug. Jammer, want er had zoveel meer ingezeten.

Op naar België.

Dit was de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft. In de tweede helft treft The Hague Royals alleen maar Belgische tegenstanders in de BNXT league. Met Haags publiek op de tribunes van de Sportcampus Zuiderpark moet het vecht basketball van de Hagenaars, aangevuld  met een beter schot, de punten in Den Haag te houden.

Redactie: Ruud van de Graaf
Foto’s: Manou Vellekoop-Dijkhuizen