ADO Den Haag klopt Excelsior Rotterdam en stijgt naar derde plaats

ADO Den Haag heeft zich dinsdagavond in de inhaalwedstrijd tegen Excelsior hersteld van de 5 – 0 nederlaag afgelopen vrijdag in Kerkrade tegen Roda JC. Na een 1 – 2 ruststand trok de formatie van trainer Ruud Brood uiteindelijk met 2 – 3 aan het langste eind.

Eerste helft

In een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd waar de Hagenaars al na zes minuten keeper Luuk Koopmans (schouder uit de kom) zagen afhaken en de 19-jarige Hugo Wentges vervolgens zijn competitie debuut kon maken was de eerste kans voor Reuven Niemeijer op een assist van topscorer Thijs Dallinga waarbij Koopmans de bal nog uit de bovenhoek kon tikken maar dit moest bekopen met vorengenoemde blessure. 

Uit de daaropvolgende corner toonde de 1.98 mtr. lange Wentges gelijk zijn kwaliteiten op een inzet van Dallinga. ADO dat aantrad zonder Kishna, Kemper en Janmaat en zoals bekend niet meer kan beschikken over de aan Aberdeen verkochte Vicente Besuijen nam hierna het initiatief over wat na een kleine twintig minuten resulteerde in de 0 – 1 van Samy Bourard die een uitstekende voorzet van Amar Ćatić (na een panna bij verdediger Aberkane !) met het hoofd snoeihard achter keeper Stijn van Gassel tegen de touwen joeg.

Nauwelijks een paar minuten later greep de invaller ADO doelman weer uitstekend in op een hard schot van Kenzo Goudmijn. Het spel bleef op en neer gaan waarbij beide ploegen vol op de aanval speelden. In de 36e minuut was het Sem Steijn die heel alert reageerde op een door Thomas Verheydt verlengde bal door de bal met de punt van zijn schoen over de Rotterdamse doellijn te tikken. Vijf minuten voor de rust scoorde de thuisploeg de 1 – 2 via Reuven Niemeijer die invaller doelman Wentgens in de korte hoek het nakijken gaf en met die stand zochten de ploegen de kleedkamer op. 

Tweede helft

Het eerste wapenfeit kwam van Bourard die na een actie van Eljero Elia het doel te hoog zocht en de 1 – 3 op dat moment nog niet aantekende. Vijf minuten later was het wel zover maar daar was wel een cadeautje van verdediger Siebe Horemans voor nodig want die leverde de bal, na een domme breedte pass zomaar in bij Verheydt die daarmee zijn achttiende treffer van het seizoen aantekende.

Op dat moment verzuimden de Hagenaars om de thuisploeg definitief de genadeklap te geven want kansen en mogelijkheden voor onder meer Verheydt en Ćatić werden niet verzilverd waardoor de thuisploeg toch nog  ‘in leven’ bleef. Ook voor het doel van de bezoekers deden zich af en toe hectische taferelen voor waarbij Hervé Matthys de bal zelfs van de doellijn moest trappen.

Tien minuten voor tijd kwam ADO weer goed weg toen een schot van invaller Raphaël Eyongo op de onderkant van de lat belandde. De Rotterdamse druk bleef aanhouden en vier minuten voor tijd was het Couhaib Driouech die met een knap schot van buiten de zestien meter de 2 – 3 op het scorebord bracht. In de vier minuten extra tijd probeerde thuisploeg nog de gelijkmaker te forceren maar slaagde daar niet meer in.

Derde in de stand

Door deze overwinning gaat ADO nu over Excelsior heen en neemt nu de derde plaats in op de ranglijst met één punt achterstand op de nummer twee FC Emmen waarbij de ploeg uit Drenthe nog wel een wedstrijd moet inhalen.              

   
Karakteristieken

Excelsior Rtd – ADO Den Haag:  2 – 3  ( 1 – 2)
Scoreverloop: 19e min. 0 – 1 Bourard , 36e min. 0 – 2 Steijn, 40e min. 1 – 2 Niemeijer, 58e min. 1 – 3 Verheydt , 86e min. Drioeuch

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaarten: Eijgenraam ( Excelsior), Breinburg (ADODen Haag)

Toeschouwers: 0
Opstelling Excelsior Rtd: Gassel, Horemans, Yaakoubi, Aberkane, Wieffer, Dallinga, Nijmeijer, Nieuwpoorth(64/Ormonde-Ottewil),Goudmijn(70/Driouech),Eijgenraam(70/Eyongo), Baas

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans(6/Wentges), Matthys, Klas, Verheydt, Bourard, M.Mulder, Breinburg, Amofa, Steijn (86/Asante), Ćatić(81/Seedorf), Elia

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: Ashton Tokromo