Waarom The Hague Royals geen favoriet is tegen Lokomotief Rijswijk

Donderdag 16 december a.s.  spelen The Royals een pikant bekerduel tegen de Rijswijkse buren van Lokomotief. Normaliter is in een wedstrijd tussen profs en amateurs het fulltime spelende team de favoriet, maar bij deze ontmoeting is dit niet het geval. Hiervoor zijn verschillende redenen te geven .

Allereerst de Rijswijkers. Lokomotief geldt al jaren als een boegbeeld voor het basketball in de promotiedivisie. Ook dit seizoen staat het team weer bovenaan in de hoogste amateurcompetitie. Zelfs werd aan de start van dit seizoen in een oefenwedstrijd gewonnen van Den Helder Suns. Toevallig ook het enige team in de BNXT league waar The Hague Royals van heeft gewonnen.

Het team van Loko, zoals Lokomotief in de volksmond heet, kent nogal wat professionele ervaring. Zo heeft Lars Jansen een prof verleden in Spanje.  Freek Vos,  Jan Driessen, Luuk Essenstam, Lenno Witteveen en Laurens Yperlaan hebben allemaal eredivisie ervaring, de laatste zelfs als starter bij de Royals vorig seizoen. Bovendien maakt het grootste regionale talent- de 17 jarige Sydnee Bijlsma – deel uit van het goed draaiende team. Ze spelen allen om  veschillende redenen op amateurbasis, maar zouden als profs niet in de BNXT league misstaan.

Bij The Hague Royals is het een ander verhaal. Zij bungelen met slechts 1 zege- inderdaad , op Den Helder Suns – onderaan in de BNXT League. Bovendien is het vertoonde spel niet om over naar huis te schrijven. Vaak blijven de Hagenaars in de eerste periode van een wedstrijd goed bij, en nemen soms brutaal de leiding, om vervolgens in het tweede of derde kwart helemaal in te storten. De situatie wordt ook niet echt geholpen door de season ending blessure van Amerikaan Bryce Smith die met zijn attractieve aanvalsspel bezig was een publiekslieveling te worden.

Het lijkt er veel op of het “vijf minuten niet scoren” tussen de oren is geslopen. Want het is niet zo dat er helemaal geen kwaliteit in The Hague Royals zit. Deividas Kumelis is de motor van het team , vooral geroemd om zijn assists.  Collega guard Casey Lopes, van het tropisch Nederlandse eiland St Eustatius, heeft ook de potentie om een waardevolle BNXT speler te zijn, maar is vaak nog te wisselvallig.

Tom Ackermans is voorlopig de revelatie van de eerste seizoenshelft. De Eindhovense schutter kwam bij BAL Limburg meestal van de bank vandaan, maar heeft zich in Den Haag opgewerkt tot een gevaarlijke driepunt schutter. Arben Camaj moet met zijn lengte en college verleden als enige Amerikaan voor zowel verdedigende- als aanvallende power zorgen.  Dat lukt hem tot nu toe mondjesmaat, ook al omdat er onder de basket weinig support voor hem is.

De basis vijf wordt gecompleteerd door “Viking “ Snorri Vignisson, die tijdens het seizoen kwam aanwaaien en zich inmiddels tot een basisspeler met gunfactor heeft ontwikkeld. Er is nog steeds een vacature voor een powerforward die ook verdedigend en mentaal zijn mannetje staat.

Achter de basis valt echter een flink gat. Geen van de bankspelers maaktl tot nu toe veel indruk. Alleen Marnexson Knepa,  die wisselvallig presteert, maar wel progressie toont. De rest laat het (nog) niet zien en het zorgt ervoor dat er erg veel druk op de basisspelers komt, die zelf helaas ook hun mindere dagen kennen.

Natuurlijk zal Lokomotief  extra gemotiveerd om hun “prof “ buren – beide clubs zijn ook nog samenwerkingspartners – een sportieve loer te draaien. Daar hebben ze dan ook alle kansen toe, tenzij The Royals zich oprichten en een wedstrijd zonder “downs” spelen en zich vooral mentaal staande houden. Interessant gaat het zeker worden, ook al is het zonder publiek. De livestream Lokomotief Live op You Tube volgen is dan het alternatief.

Foto’s Archief