ADO Den Haag sluit eerste competitiehelft af met 4-1 winst op NAC Breda

ADO Den Haag sloot vrijdagavond in het eigen Cars Jeans Stadion de eerste competitiehelft af met een duel tegen NAC Breda. De eerste wedstrijd destijds in Breda ging met 3-0 verloren. Het uitgangspunt was uiteraard winst maar ook om de serie van zes overwinningen op rij te verhogen naar zeven winstpartijen. Met een 4-1 winst na een 1-1 ruststand beantwoordden de Hagenaars aan dit streven. De Hagenaars nemen nu in de stand de vierde plaats in met zes punten achterstand op Excelsior dat tweede staat en nu nog een rechtstreekse promotieplaats in handen heeft. De eerstvolgende tegenstander bij aanvang van de tweede competitiehelft (9 januari ) is datzelfde Excelsior.

Met trainer Ruud Brood weer op de bank, die uit voorzorg in quarantaine had gezeten, begonnen de Hagenaars zonder de geblesseerde aanvoerder Boy Kemper aan de wedstrijd. Ook Samy Bourard begon op de bank, terwijl Darryl Janmaat in de basis begon.

In de eerste tien minuten namen de bezoekers het initiatief maar het was de thuisploeg die in de 11e minuut op voorsprong kwam door Thomas Verheydt die een voorzet van Vicente Besuijen met het hoofd achter keeper Nick Olij wist te werken.

Na deze vroege achterstand voor de bezoekers kreeg de ploeg van trainer Edwin de Graaf meer de overhand zonder overigens in die fase tot echt uitgespeelde kansen te komen. Na een klein half uur was ADO dicht bij de 2-0 na een vrije trap van Ricardo Kishna waarbij Verheydt net te kort kwam om de voorzet binnen te werken.

Vlak hierna kregen de Brabanders twee meter buiten de zestienmeter een vrije trap die door oud-ADO speler Thom Haye om de muur gekruld werd. de Haagse goalie Luuk Koopmans tikte de bal knap uit de benedenhoek. Nauwelijks drie minuten later volgde de op dat moment toch wel verdiende gelijkmaker door Haye die de bal in de verre hoek schoot na goed terugleggen van Ralf Seuntjes.

De bezoekers bleven hierna gevaarlijk waarbij een lange bal van achteruit bij Moreno Rutten terecht kwam en hij plots alleen voor Koopmans opdook die de bal over de lat wist te tikken.

Na de rust waarbij Janmaat zoals gepland plaats maakte voor Bourard was het nu de thuisploeg die  de toon zette hoewel de bezoekers gelijk al van zich lieten horen na een voorzet vanaf de rechterkant die door Rutten hoog over werd geschoten. Vervolgens kwamen de Hagenaars toch weer op voorsprong door Verheydt die een strafschop benutte (2 – 1) nadat Besuijen door de doelman van de gasten was neergehaald. Voor de Haagse spits betekende dat al weer zijn zestiende treffer van het seizoen.

Diezelfde Verheydt zorgde er daarna met een assist voor dat Bourard de stand met het hoofd op 3-1 kon bepalen waarmee een Vorentscheidung een feit was. Ook in het restant van de tweede helft bleef de thuisploeg de boventoon voeren en met name Kishna liet het aanwezige journaille genieten van zijn technische bagage. Dat kwam met name tot uiting in een aanval waarbij hij de bal achter zijn standbeen voor de goal bracht maar in de scrimmage die volgde kon er net geen Haags been aan te pas komen om de score verder op te voeren.

Een kleine tien minuten voor tijd bracht trainer Brood Eljero Elia nog in het veld in plaats van Sem Steijn die voor aanvang van de wedstrijd nog gehuldigd werd als beste talent van de tweede periode. Uiteindelijk bepaalde Bourard met zijn tweede doelpunt na een weergaloze assist van Kishna de eindstand op 4 – 1.
ADO Den Haag – NAC Breda:   4 – 1  (1 – 1)
Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Scoreverloop: 11e min. 1 – 0 Verheydt, 36e min. 1 – 1 Haye, 53e min. 2 – 1 Verheydt (p), 59e min. 3 – 1 Bourard, 88e min. 4 – 1 Bourard

Gele kaarten: Janmaat, M.Mulder , Matthys (ADO Den Haag), Rutten, Haye, Olij (NAC Breda)

Toeschouwers: 0

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans, Matthys, Klas, Janmaat (46/Bourard), Amofa, Breinburg (90/Asante), M.Mulder, Steijn (84/Elia), Kishna (89/Ćatić), Verheydt, Besuijen
Opstelling NA C Breda: Olij, de Rooij (67/Antonia), Seuntjes, Velanas (68/Kotzebue), Musharraf, Malone, Rutten, Rosier(80/Agougil), Haye, van Schuppen (46/Banzuzi), Cagro

Foto’s: Martin van Oostveen