Voorbeschouwing ADO Den Haag Vrouwen – FC Twente

Met twee overwinningen op rij heeft ADO Den Haag Vrouwen de weg naar boven ingezet in de Eredivisie. Zondag gaat de ploeg voor een tweede thuiszege als FC Twente op bezoek komt in het Cars Jeans Stadion.

47 keer eerder stonden beide clubs tegenover elkaar in competitieverband. Veertienmaal trok de Residentieclub aan het langste eind, tegenover 24 nederlagen. Negen keer deelden beide elftallen de punten. Vorig seizoen eindigden beide duels in Den Haag gelijk. De laatste thuiszege op FC Twente dateert van 28 september 2018. Dankzij doelpunten van Maartje Looijen, een speelster van de tegenstander en Chasity Grant werd het destijds 3-1.

Regerend landskampioen FC Twente won dit seizoen driemaal en verloor twee wedstrijden. Met negen punten uit vijf wedstrijden staat de club uit Overijssel momenteel op de vierde plaats. Het probleem ligt echter niet in de voorhoede, want met achttien treffers is FC Twente momenteel de meest scorende ploeg van de Eredivisie. Tegenstander ADO Den Haag Vrouwen beschikt juist over de minst gepasseerde defensie met vijf tegentreffers. Na de twee zeges op rij staat het elftal van Sjaak Polak momenteel met acht punten uit zes wedstrijden op de zesde plaats.

“Ik denk dat wij als team zeker stappen hebben gemaakt,” zegt Romy Speelman. “We zijn beter op elkaar afgestemd en dat zie je ook zeker terug in het spel. Ik hoop dat we deze stijgende lijn vast kunnen houden.”

Afgelopen zomer keerde de 20-jarige middenveldster na twee seizoenen terug in Den Haag. Ze stapte over van FC Twente, waar ze nauwelijks aan spelen toekwam. “Ik heb daar vooral mentaal een hoop stappen gemaakt en natuurlijk ontwikkel je je op voetballend gebied ook zeker,” aldus de voetbalster, die in haar eerste Haagse periode 49 officiële wedstrijden in het groengele shirt speelde en daarin zevenmaal trefzeker was. “Maar ik ben nog steeds dezelfde voetbalster, die misschien een stukje volwassener is geworden.”

Ze heeft er vooral heel veel zin in om zondag tegen haar oude club te spelen. “Ik leef ernaar toe zoals elke wedstrijd. Ik verwacht dat het een spannende wedstrijd zal worden met veel strijd en goed voetbal van beide kanten.”
De wedstrijd ADO Den Haag Vrouwen – FC Twente wordt op zondag 14 oktober gespeeld in het Cars Jeans Stadion, gelegen aan het Haags Kwartier 55 in Den Haag. Aftrap is om 12:15 uur.

Tekst: Ivo Schimmel
Fotografie: KNVB Media