The Hague Royals zeven minuten de weg kwijt tegen ARIS Leeuwarden

Een bizarre zeven minueten lang durende puntloze periode aan het begin van de tweede helft heeft The Hague Royals de wedstrijd gekost tegen het ook niet geweldige Aris Leeuwarden. Nadat de ruststand een minimale voorsprong voor de Royals liet zien: 36-35, kantelde de wedstrijd volledig binnen een paar minuten en konden de Hagenaars alleen nog maar achter de feiten aanlopen. Eindstand 62-73.

In tegenstelling tot de wedstrijd van vorige week tegen Feyenoord kwamen de Royals dit keer moeizaam uitde startblokken. De aanvallen verliepen stroperig en de verdedigers kwamen telkens een stap te laat om de in deze periode sterk schietende Friezen het scoren te beletten. Hierdoor konden de bezoekers makkelijk uitlopen naar 5-13 na 6 minuten.

Haagse Schiettent

Dat The Royals dit seizoen vaak volledig onvoorspelbaar zijn bleek maar weer eens in de volgende twee minuten. Ineens stond het vizier op scherp en toverden de Haagse schutters vijf driepunters op rij uit hun vingers. Daaronder ook driepunters vanaf de bank van Piotr Pandura en de sterk spelende Marnexson Knepa. Pas bij 24-15 ging de storm liggen en kon Aris iets terug doen. Hun absolute uitblinker Phillip Brock bepaalde de tussenstand op 24-17.

In het tweede kwart ontspon zich een gelijkopgaande strijd waarin de punten duur waren. Beide teams stapelden heel wat persoonlijke fouten op elkaar zodat na zeven minuten beide teams op vijf teamfouten stonden en het tempo door veel vrije worpen uit de wedstrijd werd gehaald. Jammer was dat aanvalsleider Bryce Smith een totale off day had. Het is helaas te vaak halen of brengen met dit grote talent. Met hangen en wurgen kwam de ruststand nog net in het voordeel van de Royals met 36-35.

Bizar Derde Kwart

Alles om voor te spelen, zo dachten de Haagse toeschouwers, al was het misschien een veeg voorteken dat Casey Lopes geblesseerd moest afhaken. Ook Arben Camaj was al niet okselfris aan de wedstrijd begonnen , zodat coach Samson een flink beroep op zijn bank moest doen. Dat mag echter niet als excuus gelden  voor wat er in de eerste zeven minuten van de derde periode gebeurde . Het leek wel of de spelers van de thuisploeg in de pakken van de T- rexen speelden die de pauze met een sprint race tegen de nog naamloze mascotte van The Royals hadden gevuld.

Er lukte zeven minuten lang helemaal niets aan Haagse kant en Aris kon makkelijk uitlopen naar een onoverbrugbare voorsprong. Het werd maar iefst 21-5 voor de Noordelingen in het derde kwart, zonder zelf echt de sterren van de hemel te spelen. Met een tussenstand van 41 – 56 was het kwaad al geschied en werd het laatste kwart een onmogelijke inhaalrace.

Niet dat The Royals het niet probeerden – ze werden ook nog enigszins geholpen door vijf snelle teamfouten van Aris- maar de overtuiging ontbrak. Deividas Kumelis kon nog wel aan zijn gemiddelde werken en kwam tot 19 punten. Ook de dit keer niet zo trefzekere Tom Ackermans haalde nog net de 11 punten, maar dat was het dan. De punten gingen verdiend naar Leeuwarden met Brock als MVP met 21 punten. Nu volgen twee zware wedstrijden tegen de topteams ZZ Leiden en Landstede Basketball. Hopelijk kunnen de Hagenaars dan hun gezicht van de “schiettent” periode in het eerste kwart laten zien.